Служебното правителство освободи един генерален консул и предложи на президента да издаде указ за прекратяване на пълномощията на трима посланици, става ясно от Информационната система за правна информация на Министерския съвет. 

Кабинетът е решил да върне от Солун генералния ни консул Владимир Писанчев, който заема този пост от 2015 година и ако се спазва стриктно практиката, би трябвало да е изпълнил мандата си преди две години.  Преди да стане дипломат, Писанчев бе председател на ДАНС в продължение на две години.  

Министрите предлагат още на президента да отзове трима посланици - Иван Сираков (Австрия), Десислава Иванова-Козлева (Грузия) и Тодор Чуров (Румъния), чиито мандати също са изтекли. 

За всички овакантени длъжности няма да бъдат предлагани нови титуляри, а мисиите във Виена, Солун, Тбилиси и Букурещ ще бъдат поети от временно управляващи. Изборът кой да бъде назначен ще падне върху следващия редовен външен министър, като към момента "Има такъв народ" не са се отказали от идеята да сложат начело на българската дипломация бившия началник на кабинета на Симеон Сакскобургготски и настоящ посланик в Берн - Ради Найденов.

Въпреки онлайн петицията за освобождаване на генералния консул във Валенсия Пламен Георгиев, служебният кабинет засега не смята да го отзовава. Към момента бившият прокурор и бивш шеф на КПКОНПИ се справял доста добре с работата си и бил добре приет от местната общност, твърдят източници от МВнР.