Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Не е ясно дали съществуващите ваксини срещу COVID-19 са ефективни срещу новия вариант Омикрон.

Това заяви Емър Кук - директор на Европейскиата агенция за лекарствата (АЛ). Тя говори пред Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в Европейския парламент.

Извънредният дебат бе свикан заради появата на варинта Омикрон на COVID-19.

"Част от работата ни, за да разберем това, е да видим взаимното неутрализиране на ваксините. Този процес отнема около две седмици. Необходимо е лабораторно клинично проучване, за да се види дали настоящите ваксини дават защита срещу новата мутация, въпреки че неговата секвенция е доста по-различна от останалите", каза Кук.

Тя допълни, че трябва да се види дали състоянието в Европа е по-различно от това в Южна Африка предвид факта, че голяма част от възрастните на Стария континент са ваксинирани, населението е по-застаряващо, а в момента се разгръща кампанията за поставяне на подсилваща доза.   

„Знаем, че вирусите мутират и се подготвяме за това, имаме и план за сдържане, работим и със Световната здравна организация (СЗО)“.

Това заяви Емър Кук - ипълнителният директор на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC). Тя говори пред Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в Европейския парламент.

 

Същевременно Емър Кук увери, че ваксините, получили разрешение, остават ефективни и продължават да защитават хората от тежко преболедуване и смърт.

"Въпреки че новата мутация се разпространява твърде бързо, ваксините, с които разполагаме, продължават да осигуряват защита. Тя обаче отслабва с времето и е ясно, че хората ще се нуждаят от подсилваща доза. А тя е особено важна при заплахата на новия щам“, предупреди тя.

Директорът на ЕАЛ даде пример със страни като Ирландия, където 93 на сто от възрастните хора са ваксинирани, а смъртността през последните две седмици на е била 15 на 1 милион души.

Обратното – в други две страни, в които процентът на имунизираните е под 50 на сто, пичиналите са 250 на 1 милион. Емър Кук не уточни за кои държави става дума.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.