Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Омикрон твърде вероятно ще се разпространи по цял свят и представлява "много висок риск" на глобално равнище. Новият вариант може доведе до тежки последици в някои райони на света. За това предупреди днес Световната здравна организация (СЗО), съобщава "Гардиън".

СЗО призова 194-те си държави членки да ускорят ваксинацията на високорисковите групи в очакване на ръст на случаите на COVID глобално.

"Омикрон има безпрецедентен брой на спайк мутации, някои от които будят притеснение за тяхното потенциално влияние върху траекторията на пандемията", се казва още в становището на организацията.

"Рискът, свързан с новия вариант, е оценен като твърде висок", подчертават от СЗО.

"Ръстът на случаите, дори и да няма промяна в тежестта на протичането, може да доведе до претоварване на здравните системи и съответно до повишена смъртност. Въздействието върху уязвимите групи от населението ще бъде сериозно, особено в страни с ниско ваксинационно покритие", предупреждават оттам.

СЗО изтъква, че за момента около новия вариант на вируса все още има много неясноти колко опасен и заразен е той.

"Досега все още няма информация за смъртни случаи от Омикрон", отбелязва здравната агенция на ООН в документ, публикуван днес и съдържащ препоръки към властите за справяне с новия вариант.

Случаи на заразяване с новия вариант на коронавируса може да бъдат регистрирани и при хора със завършен ваксинационен цикъл, но се очаква техният дял да е малък, прогнозира СЗО.

Организацията предупреждава, че Омикрон може да причини заболеваемост със сериозни последици.

Големият брой мутации на коронавируса при новия вариант и в основата на опасенията дали наличните ваксини ще са достатъчно ефективни.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.