205 са потвърдените случаи на новия вариант на коронавируса Омикрон в световен мащаб. 44 от тях са в 11 държави от Европейския съюз, сочат данните на платформите Newsnodes и GISAid.

"Досега няма тежки случаи на смърт между тези случаи, които са изолирани в ЕС." Това обяви във вторник Европейският център по контрол и превенция на заболяванията.

По-рано Европейската агенция по лекарствата съобщи, че ще използва съкратени процедури, за да бъдат одобрени нови версии на ваксините в рамките на 3-4 месеца, ако сега прилаганите се окаже, че не действат достатъчно ефективно срещу Омикрон.

Най-много остават случаите в ЮАР - 114 потвърдени до момента. 19 са налице в Ботсвана, втората държава, в която бе установен B.1.1.529. 11 са потвърдените заболели вв Великобритания, по 5 в Канада, Австралия и Хонконг, двама в Израел.

В територията на Европейския съюз най-много случаи има в Нидерландия - 14, и Португалия - 13. Специалисти предупреждават, че имайки предвид засечените случаи, реалните вероятно са няколко пъти повече.

Петима са вече заболелите в Германия с новия вариант, четирима - в Италия, двама в Дания. Само по един случай, обикновено на човек, завърнал се от ЮАР, има във Австрия, Швеция, Белгия, Чехия и Испания. Налице е и един случай на остров Реюнион - който се намира до Мадагаскар, но е регион на Франция и част от ЕС. В континентална Франция има подозрение за 8 случая, които обаче още не са потвърдени официално.

В отговор на тези данни Швейцария, в която има подозрение за един случай, наложи задължителна карантина на влизащите от Белгия, Дания, Чехия и Нидерландия. Япония и Мароко пък обявиха снощи, че напълно се затварят за чужденци.

Все още данните за Омикрон са изключително малко, предупреждават от Световната здравна организация, и е рано да се правят изводи за новия вариант - това ще отнеме поне няколко седмици. За момента обаче броят заболели е сред по-младите - 47,5% от потвърдените инфекции са при хора на възраст между 20 и 40 години.