„С умела пропаганда в Австралия започна масово чипиране на хора“. Тази информация периодично се появява в редица български медии и бързо се разпространява в социалните мрежи. Още повече, текстът твърди, че Европейският съюз върви по същия път.

Проверката на Factcheck.bg показа, че нищо от това не отговаря на истината. Ето фактите.

Най-скорошното публикуване на това съобщение у нас е в сайта „Новото познание“ на 27 октомври 2021 г. До 29 ноември публикацията има над 15 000 харесвания и над 3700 споделяния.

Проектът „Новото познание“ с автор Стойчо Керев включва телевизионно предаване, сайт и канала на самия Керев в YouTube със 164 хиляди абонати. Според описанието, публикувано на сайта, “Новото познание” се занимава с “науката, мистиката и конспирации”. 

В конкретния текст се цитират източници на американската телевизия CBS, според които в Австралия има изготвен план от 2010 г. за масово чипиране на населението. Включено е и интервю с австралийския биолог Шанти Корпорал, за която се твърди, че вече има имплантирани два чипа. В края на текста се казва, че Европейският съюз също е на път да последва примера на Австралия посредством „законодателен акт“.

Търсене в Google показва, че за пръв път “новината” за масовото чипиране в Австралия се появява у нас още преди пет години – през месец октомври 2016 г. В първите две публикации „Новото познание“ е посочен като източник, а в третата – текстът е идентичен с публикувания в същия сайт през 2021 г. През 2020 г., в разгара на кризата с Ковид-19, същата информация се тиражира отново, а сега сме свидетели на поредна вълна от публикации.

Какви са фактите?

1. “Новината” е копирана и преведена на български от англоезичния сайт Organic & Healthy. Днес той е с променена визия и текстът го няма, но проверка на агенцията за проверка на фактите Snopes от 2016 г. съдържа част от публикувания текст, което потвърждава произходът на съобщението. 

2. В Австралия наистина съществува учен на име Шанти Корпорал, която се занимава с разработване на технология за имплантиране на чипове в човешкото тяло. Тя и мъжът ѝ са основатели на компанията Chip My Life. В публикация от 25 август 2016 г. Корпорал разказва пред news.com.au за технологията, върху която работи, и нейното приложение. Никъде обаче не се споменава за задължително чипиране, за “зъл план на австралийското правителство” и т.н.

3. В текста на „Новото познание“ са цитирани източници CBS, според които още през 2010 г. правителството на Австралия е изготвило план за масово чипиране. Всъщност, през 2010 г. самите журналисти от CBS правят опровержение на невярната информация. 

По това време в Австралия се провежда реформа на здравната система. Разработваното тогава електронно здравеопазване е предполагало всеки гражданин да разполага с 16-цифров идентификационен код. Точно както и микрочипа PositiveID (PSID), познат още като VeriChip. Това обаче не потвърждава твърдението за план за масово чипиране.

Твърдението, че Европейският съюз ще последва “примера на Австралия” със “законодателен акт” не е подплатено в текста на “Новото познание” с никакви факти. Проверката на Factcheck.bg също не откри такива. 

До 2018 г. има информация за над 50 000 души с доброволно имплантирани микрочипове. В Европа първенец в това отношение е Швеция, където около 3000 потребители вече използват технологията. Информацията е потвърдена и от EUfactcheck.eu.

Темата е била разглеждана в Европейския парламент през 2017 г. по повод използването на микрочипове на работното място. Направеното предварително проучване по темата показва, че в момента има твърде много здравни, правни и етични съображения против разрешаването на поставянето на микрочипове.

Единствената инициатива на ЕС по темата е т.нар. Закон за чиповете, която обаче е свързана с догонването на икономическите съперници САЩ и Китай в областта на производството на микрочипове, а не с имплантирането им на хора.

ПРОВЕРЕНО:

Проверката показа, че информацията за масово чипиране на населението в Австралия е невярна. Потвърждава се, че има отделни разработки на технологии за имплантиране на чипове, но не и че става за въпрос за мащабен правителствен план. Твърдението, че Европейският съюз “е на път да последва примера на Австралия” със законодателен акт също не отговаря на истината – не съществуват законодателни инициативи, свързани с масово чипиране на хора.