Леките и обичайни странични реакции след ваксинация срещу COVID-19 са 90% от общия брой в България до 28 октомври 2021 г. Общият брой докладвани странични реакции у нас е 3456, а за леки и обичайни странични реакции се приемат болка в мускула, болка на мястото на убождането, висока температура за кратко време и сходни.

Това се разбира от отговори на Изпълнителната агенция по лекарствата на въпроси на Factcheck.bg.

Повод беше проверка на твърдения от политици, че има “един милион случаи” на увреждания или смърт, причинени от ваксините, както и за внесена проекторезолюция в Европейския парламент (ЕП) по въпроса.

В проверката, която може да прочетете тук, се разглеждат данни от френския евродепутат Виржини Жорон от групата “Идентичност и демокрация” в Европейския парламент (ЕП), член на “Национален фронт” на Марин льо Пен. Предложението й за “фонд за обезщетение на жертвите на ваксините срещу COVID-19” включва и данни, които претендират за достоверност, че “около милион случая на хора, които имат странични реакции”.

“Към дата 28 октомври 2021 г. общият брой на съобщенията за нежелани лекарствени реакции, свързани с ваксини срещу COVID-19, e 749 979 при приложени 574 700 000 дози”, съобщи за Factcheck.bg д-р Мария Попова, директор на дирекция “Проследяване на лекарствената безопасност и клинични изпитвания” към Изпълнителната агенция по лекарствата. Тя уточни, че предоставените цифри (бел.ред. – посочените от Виржини Жорон) се различават от официалните данни, предоставени публично от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Същото показа и проверката, направена от нас.

От отговорите на д-р Попова се потвърждава информацията, че в Европейския съюз (ЕС) няма изискване предоставените съобщения да бъдат медицински валидирани. “Част от съобщенията са направени от медицински специалисти, а в част от съобщенията на пациентите е приложена медицинска документация”, посочи тя.

На въпрос дали може ли да се прави съпоставка със страничните реакции след други ваксини, каквито сравнения се правят от коментатори в публичното пространство, д-р Попова заяви: “Всяко сравнение с профила на безопасност с този на други ваксини трябва да отчита факта, че при ваксините срещу COVID-19 експозицията е несравнимо по-голяма, такава, каквато не е правена при нито една от съществуващите ваксини. Прилагането върху много по-голям брой хора е предпоставка за по-голям брой реакции и за откриване и на много редки нежелани лекарствени реакции, които при по-рядко употребявана ваксина не са открити.”

Проверено:

Данните, изнесени от евродепутата Виржини Жорон от групата “Идентичност и демокрация” в ЕП за “един милион случаи на хора” със странични реакции след ваксина срещу COVID-19 в ЕС, са неверни. Освен това, повечето докладвани нежелани лекарствени реакции в България са леки и обичайни след каквато и да е инжекционна ваксинация.

* Георги Марчев е основател, видеопродуцент и разказвач в Story Films. С опит в създаването на видеоистории в интернет, bTV и Nova. Тръгва от вестникарската и онлайн новинарската журналистика – в. „Дневник“, сайтът Dnevnik.bg и в. „Капитал Daily“. Завършил е журналистика и продуцентство в Университета за национално и световно стопанство. Част от авторския екип на текста под заглавие „От Истанбулската конвенция, та на Измамата к0вид-19“, отличен с първо място в хакатона „Здраве на прицел“ на Асоциацията на европейските журналисти – България.