Костадин Костадинов, лидер на “Възраждане”: Знаете, че има в момента дебат в Европейския парламент за уврежданията и за смъртните случаи, които са причинени от…

Виктор Николаев, водещ на “Здравей, България”: Няма, няма.

Костадин Костадинов, лидер на “Възраждане”: Има, има. 1 милион са случаите. Има в момента официална статистика на Европейската агенция по лекарствата ЕМА. В момента тече такъв дебат. Има внесена резолюция, проекторезолюция в ЕП. 1 милион има странични ефекти и то официално регистрирани за всяка една от ваксините. Говорим за ЕС.

Това е част от предизборно интервю на Костадин Костадинов в Нова телевизия на 2 ноември, дни преди вота за Народно събрание. Председателят на партия “Възраждане”, която ще бъде част от новия парламент, представя информация, без да уточни важни детайли. Изказаното от него внушава, че има 1 милион случаи, души, засегнати след ваксинация срещу COVID-19, което вече е тема в Европейския парламент (ЕП).

Подобни заглавия и послания са отправени и от редица сайтове: “EC официално потвърди милион усложнения от ваксини”, “има официална статистика на ЕМА”, “има внесена проекторезолюция в ЕП”.

За “проекторезолюцията” съобщава и Волен Сидеров по БНТ на 6 октомври 2021 г. в предизборно интервю в предаването “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ. Според него е “установено, че има около един милион хора, които са регистрирани като претърпели поражения” и това означава, че “имаме безспорно доказателство, че от ваксините може да пострадаш”.

В цитираните изказвания има две твърдения. Едното е, че има “един милион случаи” на увреждания или смърт, причинени от ваксините.

Второто е, че има внесена проекторезолюция в Европейския парламент по въпроса.

Връзката между двете е, че числото един милион се основава на т.нар. проекторезолюция. Проверката на Factcheck.bg показа, че нито числото може да бъде потвърдено, нито става дума за официален документ, който потвърждава данни или изразява позиция.

За да провери посочените в предложението за резолюция данни, на 5 номеври 2021 г.  Factcheck.bg изпрати въпроси на Изпълнителната агенция по лекарствата, но до 17 ноември не получихме отговори. Представители на българската агенция са част от структурите на ЕМА.

Ето какво показва нашата проверка, основана на публично достъпни данни на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Как се води статистиката за странични реакции?

В докладите за безопасност на използването на ваксини срещу COVID-19, публикувани всеки месец на сайта на ЕМА, никъде не се споменава за случаи, а за подадени брой сигнали за странични реакции. Изрично в докладите в бележки под линия се уточнява, че предоставените числа не съответстват на брой случаи или брой души, изпратили сигнал. “Броят странични реакции никога не съответства на броя случаи”, уточнява в докладите си ЕМА. Това означава, че един човек може да е получил повече от една странична реакция, например едновременно болка в мускула/мястото на убождане и главоболие. Така реално той да е част от статистиката с два или повече броя странични реакции.

Освен това, в докладите на ЕМА се уточнява, че част от сигналите са подадени от медицински служители, тоест има доказателства за тях. За други е уточнено, че не са потвърдени, а са изпратени от граждани. Във всеки доклад изрично се казва, че става дума за “предполагаеми странични ефекти при отделни хора, т.е. медицински събития, наблюдавани след прилагането на ваксина. Фактът, че някой е имал медицински проблем или е починал след ваксинация не означава непременно, че това е било причинено от ваксина”. Сред неотговорените въпроси, отправени от Factcheck.bg към българската Изпълнителна агенция по лекарствата, е и дали изпратилите такъв тип сигнали трябва да докажат, че са ваксинирани.

С тези уточнения, наистина би могло да се каже, че има 1 милион брой подадени сигнали за странични реакции. Но това не са 1 милион случаи, разбирано като брой хора, нито става дума за медицински доказани ефекти от ваксина. Според статистиката на ЕМА, до 28 октомври 2021 г. за ваксината Pfizer (Comirnaty) има 412 571 регистрирани сигнали за странични реакции при 428 000 000 поставени дози, за ваксината AstraZeneca (Vaxzevria) – 214 528 странични реакции при 68 800 000 дози, за Moderna (Spikevax) – 94 636 странични реакции при 61 600 000 дози, и за Janssen – 28 244 регистрирани реакции при 16 300 000 поставени дози.

А има ли дебат в ЕП по темата?

В ЕП наистина е направено предложение за резолюция от френския евродепутат Виржини Жорон от групата “Идентичност и демокрация” в ЕП, член на “Национален фронт” на Марин льо Пен. Такова предложение, според чл. 143 от правилника за дейността на ЕП, може да направи всеки евродепутат. Председателят на Парламента проверява дали предложението е допустимо и ако е така, той обявява това на пленарно заседание и разпределя предложението на компетентната комисия. Комисията решава дали и как да продължи работа по предложението за резолюция – може да го обедини с други предложения, да приеме становище или да изготви доклад, но може и да реши да не предприема никакви действия във връзка с предложението за резолюция.

Предложението на Виржини Жорон е било обявено на пленарното заседание на Парламента на 21 октомври 2021 г. и е било разпределено на компетентната комисия на ЕП по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните (ENVI). Очаква се комисията да излезе с решение относно предложението в някое от следващите си заседания. Това означава, че към момента не може да се каже, че става дума за проекторезолюция на Европейския парламент, нито че по някакъв начин става дума за официален документ.

Самото предложение на Жорон се състои от едно изречение: Европейският парламент “призовава Комисията за създаването на фонд за обезщетение на жертвите на ваксините срещу COVID-19”. В рециталите са изнесени данни за нежелани странични реакции и смъртни случаи, за които се твърди, че са резултат от ваксините срещу COVID-19 и че източник на информацията е ЕМА.

Тези данни обаче не съвпадат с данните на докладите на агенцията за безопасността на ваксините за месеците септември и октомври – предложението за резолюция е датирано от 23 септември 2021 г. Според документа, внесен от Жорон, случаите на нежелани реакции за ваксината Pfizer са 435 779, без да се уточнява към коя дата, но с позоваване на Европейската агенция по лекарствата. Според данните от докладите на агенцията за месеците септември и октомври регистрираните случаи на евентуални странични ефекти са съответно 302 517 и 361 767. Същото разминаване се установява и при другите ваксини. Относно ваксината на Astra Zeneka, според предложението за резолюция са установени 373 285 случая на нежелани реакции. Според доклада на ЕМА за септември докладваните случаи са 184 679, а за октомври 199 999.

Поради това разминаване в данните и невъзможността да установим техния произход, Factcheck.bg изпрати въпроси към Изпълнителната агенция по лекарствата. Не получихме отговор до публикуването на настоящия текст.

Това са въпросите, които изпратихме:

Френският евродепутат Виржини Жорон е внесла индивидуално предложение за резолюция на ЕП, в което цитира данни на ЕМА (бел.ред. – изпратихме и данните, разпространени от Жорон).

1. Достоверни ли са тези данни?

2. Колко са докладваните пред ЕМА странични реакции след поставянето на ваксина?

3. Колко от тях са леки и обичайни и за други ваксини – болка в мускула, болка на мястото на убождането, кратка висока температура и пр.?

4. Колко са докладваните случаи на летален край, с уточнението, че не е доказана пряка връзка?

5. Докладваните случаи са на брой хора или всеки от докладвалите може да подаде сигнал и след втора, или бустерна доза?

6. Удостоверяват ли се медицински сигналите?

7. Удостоверяват ли се с документ за ваксинация сигналите?

8. Може ли да се прави съпоставка със страничните реакции след други ваксини, каквито сравнения се правят от коментатори в публичното пространство. Ако да – с кои ваксини?

Проверено:

Проверката показва, че нито може да се потвърди истинността на данните, посочени в предложението на Жорон, нито то само по себе си може да се определи като проекторезолюция на Европейския парламент.

По темата работи и Ралица Ковачева (Factcheck.bg).

*Георги Марчев е основател, видеопродуцент и разказвач в Story Films. С опит в създаването на видеоистории в интернет, bTV и Nova. Тръгва от вестникарската и онлайн новинарската журналистика – в. „Дневник“, сайтът Dnevnik.bg и в. „Капитал Daily“. Завършил е журналистика и продуцентство в Университета за национално и световно стопанство. Част от авторския екип на текста под заглавие „От Истанбулската конвенция, та на Измамата к0вид-19“, отличен с първо място в хакатона „Здраве на прицел“ на Асоциацията на европейските журналисти – България.