Обяснението на света чрез конспирации е полуприкрито признание, че не сме в състояние, първо, да го обясним чрез здравия си разум и, второ, че имаме сериозни подозрения срещу почтеността на елитите - избрани или наследени, които ни управляват. Когато четох този текст (За новата конспиративност на Ник Джонсън) не бях провокиран да разсъждавам за коспиративното мислене въобще - нещо, за което съм мислил и писал нееднократно. По-важно ми се струва да помислим за най-важния частен случай на конспиративно мислене, което ни е обзело през последните две години - натрапчивото усещане, че тази пандемия е изкуствено провокирана, изкуствено управлявана и изкуствено насочвана в полза на зли елитарни интереси.

Конспиративните обяснения на пандемията драматично бързо се обновяват - обновяват се и подигравките на конвенционалните рационалисти към конспираторите. Пребройте вицовете за Бил Гейтс, за ваксините и за всичко останало, отнасящо се до конспиративните визии за глобалната трагедия, която преживяваме. Интензитетът на конспиративността е право пропорционален на отчуждението на масата обикновени хора от елитите, които ги управляват.

Вземете за пример ваксинирането. В Източна Европа има не по-малко ваксини отколкото в Западна, но делът ваксинирани се колебае средно около 1/3 от възрастното население, докато на Запад е над 2/3. Защо? Просто защото западняците притежават базисна култура на йерархичност и разумно допускане, че тези, които ги управляват, макар и да правят грешки, взимат решения като цяло в полза на общността, на нацията. На Изток презумпцията е обратната. Тези, които ни управляват крадат като невидели, лъжат и са готови да ни продадат за паница леща. Това отношение към властта се проектира и върху глобалните елити, които взимат съществените решения по глобални проблеми като пандемията.

Антиваксърски протест в Киев. На плаката: „Искаш ли да си здрав? Изключи телевизора“. Снимка АП / БТА

 

Това, че ние не вярваме в конспирации не означава, че конспирации няма. Както и обратното - да обясняваш света през призмата на заговора на богатите и власт имащите срещу обикновените хора е форма на мазохизъм, защото преутвърждава нашата безпомощност да се изправим срещу тях. Всъщност, не е задължително да е безпомощност. Ние се изправяме срещу тях по модела на нашенския Андрешко - скатаваме се. И правим точно обратното на това, което те ни предлагат, налагат или поне рекламират.

Този феномен на скритата съпротива се разширява в целия свят. Той е белег за кризата на елитите - на тяхната легитимност. След като в продължение на половин век глобалните елити изтръгнаха гигантски печалби от тотално нерегулирания глобален пазар и предизвикаха поредица от тежки глобални кризи, доверието към тях е трудно да се повишава. След като източноевропейските елити откраднаха лъвския пай от националното богатство на своите народи, концентрирано в тоталитарната държава допреди 30 години - и продължават да го крадат, какво очакват като отношение от обикновените хора, които са избрани да управляват? Няма значение дали става дума за обществени поръчки, ваксини или за поредните обещания преди избори.

Елитите са компрометирани много дълбоко. Обикновеният човек знае, че им е в ръцете - поради властта, с която разполагат. Единствената му утеха е да си каже - "Вие си мислите, че можете да ме измамите? Не господа - може да ме ограбвате, но не можете да ме излъжете..." И понеже в общия случай този обикновен човек не е в състояние да обеме истинската сложност и многообразие на света, който обитава, той се доверява на конспиративното обяснение, което много добре пасва на отношението му към властта. "Тези отгоре ме крадат и ме лъжат. Колко му е да се допусне и че искат да ме премахнат..."

Това е страшно допускане - помислете за това. То всъщност означава, че ние живеем в условия на една тиха гражданска война. Тя няма да пожали нито все по-крехките демократични системи, нито дори утвърдените конвенции на цивилизовано гражданско поведение, ако се разгори, подхранвана от неблагополучията на това битие, което водят обикновените хора.

Коментарът на Огнян Минчев е публикуван във фейсбук. Заглавието е на Клуб Z.