Има или няма тестове за учениците? 

Министрите на здравеопазването и на образованието твърдят различни неща и отправят противоречиви послания.

Според просветния министър Николай Денков те не са достатъчно за връщането на по-големите ученици присъствено.

Според здравния министър Стойчо Кацаров по оценка на МЗ ще има достатъчно тестове, които да стигнат до края на годината за всички ученици, не само за тези до четвърти клас.

"Над 1 млн. са поръчаните тестове досега, днес още 1 млн. ще бъдат предоставени на МОН. Отваряли се днес офертите за обявена поръчка за още 2,5 млн. теста. В рамките на 10 дни ще има 4,5 млн. теста.  Те ще стигнат до края на сегашната календарна година, достатъчни за обучението на всички ученици", обяви в петък на пресконференция Кацаров.

След това поръчването на тестове щяло да мине към МОН, там имало осигурени средства.

По думите на здравния министър ангажирането на МЗ с осигуряването на първите поръчки било "знак на добра воля, на разбирателство от нашата страна".

"Дайте ние да закупим всички тестове, сега да не се занимавате", това бил мотивът на здравното министерство - да облекчи в началото МОН. 

"По наша оценка до края на тази година ще има достатъчно осигурени щадящи", обяви още Кацаров.

Според Денков обаче за връщането присъствено на всички класове трябват седмично около 1,4 млн. теста, а в момента наличностите щели да стигнат само за изследванията на малките ученици и то до края на другата седмица.

"Проблемът не е в поръчката за тестовете, а че ги няма у нас.

Около 1,4 милиона теста ни трябват седмично за всички ученици. Само за първи до четвърти клас ни трябват около 400 000 теста", каза просветният министър в четвъртък по бТВ.

"Получени са досега малко над 1 милион, по-голямата част от които вече са разпределени. В момента в склада в БЧК има 114 300 теста, които са достатъчни за изследване на най-малките ученици до края на следващата седмица", уточни той днес по БНТ като повтори позицията си, че няма достатъчно тестове и затова учениците от пети клас нагоре не могат да се върнат в училище.

Кацаров се измъкна от отговор на въпроса кога всички ученици ще се върнат в училище.

"Кога ще тръгнат учениците, това решава министърът на образованието, той създава организацията. От наша страна няма пречка. Другото е решение на министъра на образованието", каза той.

След пресконференцията на здравния министър от МОН изпратиха най-последни данни за наличностите. 

Общо 164 300 теста има в момента в склада на БЧК в с. Лозен. 50 хил. от тях бяха доставени преди малко, информират от просветното министерство.

"МОН очаква с нетърпение обещаните от министъра на здравеопазването 1 млн. теста, които според него ще пристигнат днес", завършва съобщението. 

Учениците от 5-и до 12-и клас са вече над месец на дистанционно обучение.