Ако поне половината от учениците в една паралелка имат зелен сертификат, те могат да се върнат в клас, без да бъдат тествани. Това означава да имат валиден документ за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест - антигенен или PCR.

Останалите ученици ще продължат да се обучават в електронна среда, докато бъдат осигурени тестове за COVID-19, за да бъдат изследвани те два пъти в седмицата.

От МОН уточняват, че тези промени се съдържат в актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, които бяха утвърдени със съвместна заповед на министрите на здравеопазването и на образованието и науката днес.

Учениците от пети клас нагоре все още учат дистанционно, защото се оказа трудно осигуряването на толкова големи количества щадящи тестове от вида с плюенето. Имаше идея по-големите класове да бъдат изследвани със стандартните антигенни тестове, но това не среща одобрение сред родителите. Днес по бТВ здравният министър Стойчо Кацаров увери, че е много вероятно от другата седмица всички ученици да могат да се върнат в клас, тъй като се очакват нови количества от щадящите тестове.

Учениците от пети клас нагоре са вече повече от месец вкъщи и учат неприсъствено.

Новите правила разрешават още на частните училища сами да закупуват тестове за учениците от пети до 12-и клас, за да възстановят присъствения учебен процес, без да чакат доставка от държавата. Тестовете трябва да отговарят на изискванията на Министерството на здравеопазването (МЗ), които важат и за тези, купувани от държавата. Това не отменя ангажимента на МОН да предостави на частните училища безплатни тестове, когато такива бъдат осигурени от здравните власти.

Двете промени са с цел да се ускори връщането в училище на колкото може повече ученици въпреки недостатъчните количества тестове, получени досега.

По данни от информационната система на МЗ ваксинираните ученици в страната са 6,84 процента. Преболедувалите ученици от 5-и до 12-и клас са малко над 19 000. МОН не разполага с данни за учениците с антитела.

Регионалните управления на образованието в страната бяха информирани за промените още днес. Очаква се училищата, които изпълняват новите условия, поне частично да възстановят присъственото обучение за учениците от пети до 12-и клас още от понеделник, 29 ноември т.г., информират от МОН.