"Проблемът не е в поръчката за тестовете, а че ги няма у нас.

Около 1,4 милиона теста ни трябват седмично за всички ученици. Само 1. до 4. клас ни трябват около 400 000 теста". 

Това каза просветният министър проф. Николай Денков пред бТВ в коментар за това кога всички ученици могат да се върнат присъствено в час, предвид факта, че има проблем с доставките на щадящите тестове.

Все повече деца се връщат в клас. Под 30% са тези, които са поискали децата им да останат вкъщи, като тук става въпрос за най-малките, отчете още министърът.

По думите му "всеки ден изскачат по няколко деца", до максимум 5-6. Тоест, дават положителна COVID проба.

"Чувам коментари струва ли си всичко това за толкова малко деца. Напротив - хубаво е, че са толкова малко", посочи Денков.

Положителни проби дневно давали и по няколко души от педагогическия и непедагогическия персонал.

Близо 50% вече са ваксинирани от учителите. Това е отделно от преболедувалите, посочи още проф. Денков.

По отношение на университетите разказа, че е призовал ректорите да поставят изисквания за сертификати и да започнат практически упражнения. "Но те имат академична автономия и не можем да им влияем", заяви министърът и изрази разочарование от това, че самите студенти не искат масово да се ваксинират.

За момента няма планове за промени във ваканциите на учениците или в бъдещите планове за учебния процес. "Да видим какво ще се случи през февруари-март. С тези нови щамове, ще има нова вълна. Тогава когато е ясно какво е натрупването на проблемите, нивото на ваксинацията, ще планираме как да завърши учебната година и започне следващата", заяви министърът. И даде пример - учебната година да започне от 1 септември. Но това изисква обществено обсъждане и промяна в закона.