Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, главният прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовески и представители на прокуратурите в България и РСМ обявиха, че пожарът в катастрофиралия на магистрала "Струма" автобус е възникнал след взрив.

Все още не са установени причините за експлозията.

"Проведохме съвместно работно съвещание, на което уточнихме всички линии на международното правно сътрудничество - получаването на всички необходими документи от македонската страна и получаване на биологичен материал за идентифициране на жертвите", каза заместник-главният прокурор.

Към РСМ е изпратен списъкът с пътниците от автобуса и процесът по идентифициране е започнал. Всички необходими документи ще бъдат изпратени от прокуратурата в съседката ни.

"Искам да изразя съболезнования на близките на загиналите и искам да благодаря на колегите от българската прокуратура за съвместната работа", каза главният прокурор на РСМ Любомир Йовески.

Разпитват се пострадалите, откарани в "Пирогов". Само двама от тях са в достатъчно добро състояние, за да могат да дават показания.

"Тук, на мястото на инцидента, също се разпитват свидетели", каза още Борислав Сарафов.

Имало е втори шофьор. Предполага се, че и двамата водачи са загинали.

По-късно от прокуратурата разпространиха и подробно съобщение за проведеното работно съвещание съвместно с македонските им колеги:

Работно съвещание във връзка с тежкия инцидент на автомагистрала „Струма“ проведоха зам.-главният прокурор Борислав Сарафов и главният прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовески

Работно съвещание на мястото на тежкия инцидент с автобус на автомагистрала „Струма“ проведоха зам.-главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов и главният прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовески. В него участваха говорителят на главния прокурор Сийка Милева и ръководителят на Прокуратурата за борба с организираната престъпност в Северна Македония Вилма Русковска.

Борислав Сарафов заяви, че в рамките на работното съвещание са били уточнени всички линии на международното право сътрудничество във връзка с разследването на пътнотранспортното произшествие. Процесуално-следствените действия продължават, като към момента са разпитани двама от седемте настанени за лечение в УМБАЛСМ „Пирогов“ пострадали, които са в състояние да дават показания. Паралелно с това текат и разпити на очевидци на тежкия инцидент. Предстои да бъдат извършени комплексни съдебно-медицинска и автотехническа експертизи.

На базата на дългогодишното отлично сътрудничество с българската прокуратура, главният прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовески изрази увереността си, че ще се проведе задълбочено и професионално разследване, за да се стигне до обективната истина. Той и ръководителят на Прокуратурата за борба с организираната престъпност в Северна Македония Вилма Русковска увериха българските си колеги, че ще получат цялата документация, необходима за разследването в България.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева подчерта, че прокуратурата ще положи максимални усилия да проведе бързо, ефективно и обективно разследване, за да изясни причините за тежкия пътен инцидент. Тя изказа от името на главния прокурор Иван Гешев и прокуратурата съболезнования и съчувствие към близките на жертвите.

Прокурор Милева уточни, че досъдебното производство ще се води на територията на Република България, като няма да има паралелно разследване в Република Северна Македония. Разследването е възложено на екип от следователи от НСлС, които са най-опитните ни колеги в разкриването на този род престъпления, увери тя.

Главният прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовески, ръководителят на Прокуратурата за борба с организираната престъпност в Северна Македония Вилма Русковска и говорителят на главния прокурор Сийка Милева посетиха заедно пострадалите, настанени за лечение в УМБАЛСМ „Пирогов“.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.