Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България е с по-голяма корупция от Руанда. Ако я сведе до нивото на Словения, БВП ще се вдигне с 50%. Това заяви евентуалният бъдещ премиер Кирил Петков по време на консултациите между неговата коалиция "Продължаваме промяната", БСП , "Има такъв народ" и "Демократична България" по темата првосъдие.

"На всеки разговор с инвеститор третото изречение беше липсата на правосъдие и корупция. Имаме една обща цел.

Корупцията е бранд на България. Да бъдем държавата, която за най-късо време е успяла да я изкорени. Да се учи в историята.

Само ако я свалим до ниво Словения БВП ще се качи с 50%. Не може Руанда да е по-добре от нас с 30 места в индекса за корупция", каза Петков.

Той декларирва, че "Продължаваме промяната" ще бъде безкомпромисна при прояви на корупция от нейни депутати.

"Голяма част от работата в парламента се случва в бюфета. Лобисти слизат от балкона, ходят в бюфета, говорят с нас", каза още Петков.

И допълни:

"Бих се радвал главният прокурор, като направим мнозинство, да си даде сам оставката, да не се занимаваме с него. Човек трябва да знае кога да се оттегли".

Четирите партии се обединиха около това, че ще поискат оставката на Иван Гешев.

По време на разговорите се очертаха две групи цели - краткосрочни, за които са необходими само законодателни промени и дългосрочни, за които ще трябват промени в Конституцията и по-голямо мнозинство от "това на тази маса".

Като краткосрочни цели, по които има съгласие, бяха посочени закриването на специализираните съд и прокуратура, ограничаване на властта на главния прокурор, контрол върху отказите за образуване на производство. Предложена бе промяна в Закона за съдебната власт, с която да отпадне възможността главният прокурор да може да отменя или изменя прокурорски актове.

Партиите се обединиха около увеличаване правомощия на общото събрание на съдиите и преразглеждане на мнозинствата в съдийска колегия на ВСС.

Почти пълно съгласие имаше и за промени в комисията за борба с корупцията и регулаторните органи. Според представителите на партиите комисията трябва да се раздели на две комисии - едната за противодействие на корупцията и конфликта на интереси, а другата - за отнемането на имущество.

По отношение на регулаторните органи се изказа мнение за ограничаване на броя на мандатите им отпадане на автоматичното подновяване на мандата, какъвто е случаят с КЗК. Специално бе изъткнато, че нарушенията при обществените поръчки трябва да бъдат криминализирани.

Четирите партии ще проведат и диалог за промяна на изборната система.

Сред мерките, които изискват конституционни промени, бе посочено ВСС да се състои преимуществено от съдии или да има самостоятелни съвети за съдии и прокурори. Партиите се обединиха около създаването на механизъм за освобождаване на главния прокурор, а мандатът му да бъде намален на 5 години. Според тях в прокурорската колегия или съвет трябва да доминира гражданската квота.

Коментари

Оставка на Гешев, защо?

Защото подгони търговията с влияние на Бобокови, далаверите на Баневи и Арабаджиеви, схемите на Черепа, руските шпиони в президентството и далаверите със заплати и ведомствени жилища на РРадев!

Защо бе?

Само ако можеше да им пука поне толкова за ковид геноцида продължаващ вече година... Фрагменти 15: Руанда и България Ние се смятаме за много умни, но дори в сърцето на Африка има по-умни от нас https://www.vesti.bg/fragmenti/fragmenti-15-ruanda-i-bylgariia-6132740

Parole, parole, parole

Спомняте ли си песента на Далида Parole. Петков я пее в съвременен аранжимент. Словесни водопади и звездни обещания. Това вече сме го виждали. Остава да се види какво ще направят на дело.

Ха-ха-ха-ха!

Тръпнем в очакване кога Кико ще вдигне БВП-то с 50%.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.