Политически лидери от целия свят сведоха глави пред жертвите на катастрофата на магистрала "Струма". Те изразихиха своите съболезнования за загубата на 45 души, от които 12 деца, до ръководителите на Северна Македония, но почетоха и жертвите на пожара в старческия дом в с. Рояк.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази дълбоки съболезнования във връзка с автобусната катастрофа в България.

"Моите най-дълбоки съболезнования към семействата и приятелите на загиналите при трагичната катастрофа през изминалата нощ в България", написа в туитър Фон дер Лайен и пожела бързо възстановяване на ранените. "В този ужасен момент Европа е солидарна с вас", допълва тя.

Изразяваме съболезнования на семействата, загубили близки при тези тежки инциденти, както и на правителствата и народите на България и Република Северна Македония. На ранените пожелаваме бързо оздравяване, се казва още в текста.

"Мислите ни са с жертвите от ужасяващия инцидент в България, с техните семейства и всички на предна линия. Пожелавам бързо въстановяване на пострадалите."

Това написа председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в туитър.

Президентът на Русия Владимир Путин изпрати съболезнования до президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски по повод гибелта на граждани на тази страна в пътна катастрофа на българска територия, предаде ТАСС.

"Приемете дълбоките ми съболезнования във връзка с гибелта на граждани на вашата страна, включително деца и подрастващи, предизвикана от пътнотранспортно произшествие в България", се казва в текста на телеграмата, качена днес на сайта на Кремъл.

Путин отправя молба "да бъдат предадени думи на искрено съчувствие и подкрепа на роднините и близките на загиналите, също и пожелания за скорошно оздравяване на всички пострадали".

Министерството на външните работи на Турция изрази днес съболезнования на България и на Република Северна Македония заради тежката катастрофа на автобус на магистрала "Струма" с 45 жертви, както и във връзка с пожара в Дома за възрастни хора край Варна, предаде турската телевизия ТРТ-Хабер.

С голяма тъга научихме за пожара в Дома за възрастни хора край град Варна на 22 ноември и за катастрофата на 23 ноември на пътнически автобус с македонска регистрация край Перник, при която има много жертви и ранени, се казва в съобщението.

"Трагедията в България ме остави без думи."

Това пък написа в социалните мрежи премиерът на Албания Еди Рама, съобщава "Дневни Аваз". Не съществуват думи, с които да опишем, автобусната трагедия, в която почти всички пътници изгубиха живота си, пише Рама.

Министърът на външните работи на Албания Олта Джачка изказа  съболезнования на семействата на жертвите и пожела бързо оздравяване на ранените. Тя добави, че нейната страна е заедно със Северна Македония и нейните граждани в този момент.

Президентът на Република Сърбия Александър Вучич е изпратил днес съболезнователна телеграма на президента и на премиера на Република Северна Македония Стево Пендаровски и Зоран Заев по повод тежката пътна катастрофа в България, в която живота си изгубиха 46 души, съобщи Танюг.

В съболезнователната телеграма се казва:

"С неверие и тъга приех страшната новина за трагичната гибел на пътници на автобус в България. Онемели пред тази трагедия, изпращаме молитви на утеха на семействата на загиналите и на целия ваш братски народ. Сърбия и сега е с вас, готова да окаже всякаква необходима помощ и подкрепа, защото не сте сами в тази трагедия. От свое име и от името на гражданите на Сърбия изпращам най-дълбоки съболезнования на семействата на загиналите и на народа на Северна Македония, а на ранените пожелавам бързо и успешно възстановяване."

Катастрофата намери място сред челните заглавия в световните медии, включително АП, Ройтерс, Франс прес, ТАСС, Би Би Си, Си Ен Ен, Скай нюз, "Монд" и др.