Министерството на външните работи на Украйна получи уверения от много официални представители на България в неизменността на позицията на страната по отношение на териториалната принадлежност на Крим към Украйна. Това каза пред репортери министърът на външните работи Дмитро Кулеба, цитиран от „Укринформ“.

„Реагирахме не само с думи, защото извикването на българския посланик във Външно министерство е дипломатическо действие, а не думи, а през последните два дни получихме уверения от много официални представители на България, че позицията на България по териториалната принадлежност на Крим ще остане непроменена“, каза министърът.

Кулеба добави, че външното министерство ще прецени как да продължи по този въпрос, като подчерта, че никога няма да оставят подобни коментари без отговор.

В събота Кулеба написа в „Туитър“:

"Ще разкажа на Румен Радев що е то драма: това е, когато Русия напада България, откъсва парче от територията й и убива хиляди хора. С непремерените си изказвания той нанесе удар върху приятелските украинско-български отношения, подложи България на критика от страна на ЕС и даде рамо на руската пропаганда."

 

На 19 ноември украинското външно министерство извика българския посланик в Киев Костадин Коджабашев във връзка с изявленията на държавния глава, че Крим е руски. ЕК уточни, че Крим винаги е бил част от Украйна за Евросъюза.

Днес реагира и американското посолство в София.