Съединените щати са дълбоко загрижени от неотдавнашните изявления на президента на Република България Румен Радев, в които той определя Крим като "руски". Това обяви американското посолство в София на страницата си във Фейсбук като реакция след скандалното изявление на българския държавен глава в единствения кандидат-президентски дебат миналия четвъртък.

"Съединените щати, Г-7, Европейският съюз и НАТО винаги са били ясни и обединени в позицията си, че въпреки опита на Русия да го анексира и продължаващата окупация, Крим е украински. Всички ние, в това число и България, декларирахме на Срещата на върха по Кримската платформа през август, че Крим е неотделима част от Украйна и че ние не признаваме и няма да признаем руските опити да легитимират незаконното завземане и окупацията на полуострова", обясняват от посолството. "През последните няколко дни ние изразихме нашето дълбоко безпокойство пред българските власти, както във Вашингтон, така и в София".

Още вчера Държавният департамент на САЩ отговори на запитване на Клуб Z, че позицията на Америка за руските дейности в Украйна е ясна и неизменна.

Сега в изявлението на посолството се уточнява, че протестът на САЩ от думите на Радев е бил изразен устно и пред българския посланик във Вашингтон, който явно е бил викан в Държавния департамент, както и от посланик Херо Мустафа или друг дипломат от американското посолство в София, който е поискал среща в МВнР на България и е направил демарш.

От външнополитическото ведомство на САЩ изтъкнаха думите на държавния секретар Антъни Блинкен в отговор на жуналистически въпрос в Африка, където той в момента е на обиколка.

"Що се отнася до Русия и Украйна – вижте, ще кажа само това. Както сте чували, ние и други хора от администрацията казваме през последните седмици, че изпитваме безпокойство от необичайната руска военна дейност по границата с Украйна.

Сериозно се притесняваме от някои реторични изказвания, които наблюдаваме и чуваме от Русия, както и в социалните медии. Не знаем какви са намеренията на президента Путин, но знаем какво се случи в миналото.

Знаем сценария с позоваването на някои илюзорни провокации от Украйна или която и да било страна и използването му после като оправдание за това, което Русия планира да прави.“ 

По време на дебата българският президент обяви, че санкциите срещу Русия не помагат и че трябва да се търси диалог с Москва.

"Русия не може да ни бъде модел за развитие, но не е и враг, най-малкото защото в паметта на българите тя е освободител. Към Русия прибягват давещите се политици и се вкопчват в нея. Най-важното е да търсим диалог. Байдън започна диалог с Путин през главата на ЕС, не бива да допускаме това. Диалог трябва. Санкциите заради Крим и Украйна не дават резултат, нямат ефект. Търсят се вече прагматични подходи. Германия извършва огромна инвестиция в Русия, голям завод на мерцедес. Русия е важен фактор в сигурността и борбата с тероризма", сподели Радев.