"Анексирането на Крим е в нарушение на международното право. От юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна и страната ни е заявила многократно подкрепата си за нейния суверенитет и териториална цялост."

Това се казва в позиция, разпространена от прессекретариата на президента Румен Радев.

След което се допълва:

"Същевременно, както президентът Румен Радев подчерта в предизборния дебат, „в момента“ Крим се контролира от Русия и е повече от ясно, че този проблем не може да се реши по силов път."

Уточнението идва ден след края на изборите и победата на Радев на тях.

 

В четвъртък по време на дебати с основния си съперник за президентския пост Анастас Герджиков, Радев на зададен въпрос за Крим отговори: "В момента е руски".

Тези му думи предизвикаха вълна от остри дипломатически реакции, като българският посланик в Киев беше викан в МВнР на Украйна. Позицията си, че Крим е анексиран потвърдиха и ЕС, и от Държавния департамент на САЩ. Днес имаше реакция и от посолството на САЩ в София, в която се изразява силна загриженост от изказването на Радев.

Ето и цялото съобщение от "Дондуков"2:

Във връзка с отправени въпроси от медии, свързани с интерпретации на думи на президента Румен Радев от предизборния дебат на 18 ноември 2021 г. относно позицията му по въпроса за Крим, прессекретариатът на държавния глава информира:
 
Държавният глава Румен Радев нееднократно е заявявал, че анексирането на Крим е в нарушение на международното право. Това е ясно изразена позиция на Република България във всички международни организации. От юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна и страната ни е заявила многократно подкрепата си за нейния суверенитет и териториална цялост. Същевременно, както президентът Румен Радев подчерта в предизборния дебат, „в момента“ Крим се контролира от Русия и е повече от ясно, че този проблем не може да се реши по силов път. Неведнъж, както и на дебата, държавният глава е изразявал загриженост от това фактическо положение, което води до напрежение в международните отношения и особено в Черноморския регион, който има пряко отношение към сигурността на България и нейните съюзници.
 
Президентът многократно е споделял опасения от възможна ескалация на напрежение в региона и по специално в Източна Украйна и е призовавал за предприемане на адекватни  мерки за укрепване на доверието и диалога, които да доведат до намаляване на конфронтацията и създаване на предпоставки за намиране на мирно решение на конфликта.