Грузинското министерство на правосъдието реши да премести бившия президент Михаил Саакашвили от реанимацията в болницата на затвора във военната болница в град Гори, съобщи днес правосъдният министър Рати Брегадзе, цитиран от ТАСС.

Брегадзе каза, че сега властите чакат съгласието на Саакашвили да бъде прехвърлен, както се изисква при извеждане от наказателни институции.

Министърът призова експрезидента да прекрати гладната си стачка, а привържениците му - да не организират протести край болницата, предупреждавайки, че ако протестират, Саакашвили ще бъде върнат в болницата на затвора.

Демонстрация в подкрепа на Саакашвили в Тбилиси на 15 ноември т.г. Снимка АП / БТА

 

Междувременно на площад "Република" в грузинската столица Тбилиси се събират поддръжници на бившия президент, както и опозиционни политици, с настояване Саакашвили да бъде прехвърлен в цивилна клиника. Какво ще предприемат демонстрантите след предложението на властите засега не е ясно.

По време на среща с адвокатите си вчера Саакашвили падна и изгуби съзнание. Лекар от болницата в затвора по-късно каза, че състоянието на бившия президент е било стабилизирано и жизнените му показатели са в норма.

Държавният департамент на САЩ заяви, че следи внимателно какво е отношението на грузинските власти към бившия президент от арестуването му на 1 октомври досега.

"Призоваваме правителството на Грузия да се отнася към г-н Саакашвили справедливо и зачитайки достойнството му. Призоваваме също грузинското правителство да гарантира на Саакшивили възможността да присъства на всички съдебни заседания по висящите наказателни дела срещу него", се казва в изявлението на Държавния департамент, цитирано от Ройтерс.

БТА