Грузинската служба за държавна сигурност каза днес, че планирани протести на опозицията са част от заговор за преврат, замислен и управляван от вкарания в затвора бивш президент Михаил Саакашвили, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това твърдение може да породи напрежение между силите за сигурност и поддръжниците на опозицията, които възнамеряват да излязат на протест днес пред затвора в град Рустави, югоизточно от столицата, където се намира Саакашвили.

"Организаторите на протестите възнамеряват да блокират правителствени сгради", каза говорител на една от службите за държавна сигурност, цитиран от ТАСС. "Тези действия, чиято цел е да бъде насилствено превзета властта, са планирани от осъдения Михаил Саакашвили от затвора", продължи той.

Около 3000 протестиращи се събраха пред затвора в грузинския град Рустави, в който се намира, предаде Ройтерс. Като цяло протестите пред затвора протичат мирно.

Участници в протеста започнаха да разполагат палатки пред сградата на затвора и планират да нощуват в тях, съобщава ТАСС. Те заявиха, че няма да се върнат по домовете си, докато бившият президент не бъде преместен в гражданска клиника, а не в затворническа болница, както предлага грузинското министерство на правосъдието.

На мястото на протеста са разположени полицейски части, а входът към затвора е укрепен с метални прегради.

Според адвокатите на 53-годишния Саакашвили той води гладна стачка от повече от месец. Нито той, нито адвокатите му все още не са коментирали съобщението.

Саакашвили излежава присъда от шест години, след като бе осъден задочно през 2018 г. по обвинения в злоупотреба с власт и укриване на доказателства, докато е бил президент. Той отрича обвиненията и твърди, че те са политически мотивирани.

Саакашвили беше начело на "Революцията на розите" през 2003 г., която свали от власт опитния лидер Едуард Шеварднадзе. Саакашвили беше президент от 2004 г. до 2013 г., когато напусна страната и направи политическа кариера в Украйна. Той беше арестуван на 1 октомври, след като се върна в Грузия в навечерието на местни избори. Тогава той твърдеше, че е на мисия да обедини опозицията и да спаси страната.