Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Двадесет и пет милиона от парите за Автомагистрала “Хемус” са получени на каса от двама души, свързани с ромски партии. Единият от тях е бил и председател на младежката структура на ДПС в Мездра, установи разследване на bird.bg и Зов Нюз.

Миналата седмица на съвместна пресконференция на службите беше оповестено, че 5 кухи фирми са получили близо 56 милиона лева от парите за Лот 5 на Автомагистрала “Хемус”. След това пълномощници на “липсващите търговци” изтеглили на каса в неназована банка 55 милиона. Имената на фирмите и пълномощниците не бяха оповестени.

На пресконференцията вътрешният министър Бойко Рашков каза, че банката, от която са теглени милиони “в сакове и чували” е свързана с бивши съдружници на бившия премиер Бойко Борисов от групировката СИК – “Пашата, Маджо, Маргините”. На това описание отговаря само “Интернешънал Асет Банк”, но не по официални данни, а от дипломатически доклад на САЩ разкрит от Wikileaks.

“Интернешънъл Асет Банк (International Asset Bank – бивша Първа източна международна банка). Банката на СИК – една от бившите най-влиятелни групировки на организираната престъпност в България. По последна информация Газпром се интересува от IAB за бъдещите си проекти в България. Банката е собственост на братята Маргини, които са задържани по едно от най-известните дела срещу организираната престъпност. Има подозрения, че бивши офицери от Държавна сигурност са свързани с Маргините, за които се говори, че са близки и до социалистите и до десни политици от кръга на бившия премиер Иван Костов”, пише дословно в доклада. След публикуването му през 2011 г. от банката отрекоха всички твърдения за нея.

Oт публична информация оповестена от МРРБ е известно, че първоначално парите за Лот 5 са били преведени от държавната “Автомагистрали” ЕАД на “Водно строителство – Благоевград” АД, която е свързана с “Грома холд” (бивша Агрохолд). След това през дружество обозначено като “буфер” в схемата на МВР те били пренасочени към “липсващите търговци”.

Разследването установило дружеството буфер, част от кухите фирми и някои от лицата, които са теглели пари на каса. Фирмите са регистрирани в Северозапада – Мездра, Лом, и се водят собственост на лица с нисък социален статус. 

“Про Билдинг Груп” е регистрирана на 03.09.2019 с капитал 63 лв. от Наташа Тошкова Каменова, родена 1949 г. от гр. Лом. На 30.10.2020 като съдружник влиза и Иван Тодоров Георгиев, който е собственик на 37 фирми и управител на 40, а много от тях имат дългове към НАП. Това указва, че Георгиев присъства във фирмите по-скоро като сламен човек, отколкото като предприемач. За краткото си съществуване “Про Билдинг Груп” също е успяла да натрупа солиден дълг от 2,5 милиона лева към НАП и е в списъка на фирми без имущество.

Но според данните от МВР, допълнени от източник запознат с разследването, между 18.06.2020 и 23.09.2020 г. “Про Билдинг Груп” е получила 13 962 222 лв. от “Бул Строй Груп ИГ” ЕООД, свързана с “Водно строителство – Благоевград” АД., която пък е получила 87 милиона от държавата, за да строи Лот 5 на Автомагистрала Хемус.

13 309 290 лв. от тези 13 962 222 лв. били изтеглени на каса “в сакове и чували” от пълномощник на фирмата “Про Билдинг Груп”. Става дума за Данаил Найденов Георгиев, който е син на собственичката Наташа Каменова.

Данаил Георгиев не е малоимотен, а има собствен бизнес в строителството. В ромската махала на Лом той живее в една от най-личните и спретнати къщи, построена преди няколко години. През 2009 г. Георгиев влиза в политическия съвет на партията “Евророма”, а през 2011 г. води листата на партия “Евророма” за местните избори в Лом.

По телефона Данаил Георгиев бил видимо смутен от въпроса дали е теглил милиони от “Асет Банк”. Той все пак потвърдил, че е бил разпитван по случая: “Питаха ме, ама нямам нищо общо с това… Нито са ме питали за “Асет”, нито нищо. Имал съм работници, питаха ме дали са работили и това е, край, точка по въпроса. Ако съм теглил милиони, мислите ли, че нямаше да ме подведат? Видеха, че не съм свързан с тия работи и дотам, нищо”.

БРРД се свърза с лидера на “Евророма” Цветелин Кънчев, който си спомни за Данаил Георгиев като бивш координатор на “Евророма” в Лом. “Занимаваше се със строителни бригади – фаянс, теракот, дребни работи… Живееше от кредити”. Според него Георгиев е използван в “Хемусгейт” като подставено лице: “Някаква лимонка е сложен там”.

Много отдавна той няма общо с “Евророма” – категоричен беше Кънчев. 

Втори ромски сюжет се разгръща покрай фирмата “Левента 90” ЕООД, която според презентацията на МВР между 18.12.2020 и 06.01.2021 е получила 11 987 940 лв. от “Бул Строй Груп ИГ”. “Левента 90” е фирма с история, създадена през 2012 г. в Пловдив, но на 29.05.2020 сменя собственика си с Емил Захариев Илиев от Мездра. Адресът на фирмата е в София.

Пълномощникът на “Левента” се казва Тома Георгиев Янков и според източник запознат с разследването той е изтеглил на каса от “Асет Банк” 11 831 315 лв. Потърсен по телефона Янков потвърди, че има пълномощно от “Левента 90”, но след въпроса дали е теглил милиони от сметките на фирмата затвори телефона.

Преди няколко години Тома Янков е бил председател на младежката структура на ДПС в Мездра и срещата му с актива на организацията е запечатана в архивни медийни публикации. Репортер от разследващия екип е потърсил за коментар Каролина Кьолер, общинския координатор на партията в Мездра. Попитали дали Янков все още е член на ДПС, но тя заявила, че не желае да отговаря на въпросите.

 

 

Коментари

....

Индианците или поне техните барони взеха да захлебват и от магистралите. Евала, Доган ефенди! Да ни е честито поредното турско иго.

Опааа...

А къде са онези откраднати 60 млн в чували и сакове?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.