Европейската комисия трябва да затегне мониторинга и одита на еврофондовете за България, включително на парите по Механизма за възстановяване и устойчивост.

Призивът се съдържа в доклад на Мониторинговата група за демокрацията, върховенството на закона и основните права към Европейския парламент. Тя е част от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Докладът е за посещението в края на септември на делегация на Групата в България и Клуб Z получи достъп до него. В делегацията бе и евродепутатката от БСП Елена Йончева.

България живее във време на предизвикателства, но и на преход, изтъкват евродепутатите. Впечатлението им е, че един от главните въпроси у нас е ефективното и справедливо прилагане на закона, най-вече в борбата с корупцията. Проблематично остава обаче преследването на корупцията по високите етажи.

Делегацията е обезпокоена и от съобщенията, че полицейската бруталност през лятото на 2020 г. не е била разследвана както трябва. Очевидно става дума за разгонването на антиправителствените протести.

Депутатите обръщат също така внимание, че въпросът за отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор остава да бъде решен в контекста на по-дълбоки съдебни реформи веднага, щом политическата ситуация го позволи.

Що се отнася до свободата и плурализма на медиите, според делегацията ситуацията остава тревожна. Властите трябва да положат повече усилия за подобряването на условията за работа и безопасност на журналистите. Делегацията призовава властите да гарантират защитата на журналистите по всяко време и да пазят тяхната независимост. Високата степен на концентрация на медийната собственост и липсата на необходимата прозрачност в разпределението на европейско и държавно финансиране имат нужда да бъдат на челно място в политическия дневен ред, смятат от Мониторинговата група. Адекватното наблюдение и прилагането на законите трябва да бъдат гарантирани.

Друга причина за тревога са основните права в България в светлината на съобщения за реч на омразата и дискриминация на хора от ромски произход, ЛГБТИ и други малцинства, а също така насилие и домашно насилие.

Евродепутатите, посетили България, признават ограничените правомощия на служебното правителство да се справи с многото предизикателства. Но те са окуражени от ефективното използване на инструментите, с които то разполага. 

Групата ще бди и ще продължи да наблюдава събитията в България внимателно в бъдеще и ще бъде на страната на гражданите. Тя вярва, че българското общество иска да намери решения.

От Мониторинговата група ще изпратят допълнителни въпроси до българските власти. Най-вече депутатите ще искат главният прокурор да изясни още по-добре свършената работа по отношения на корупцията по високите етажи и други случаи от обществен интерес.