"Освобождаването ми като директор на Българския енергиен холдинг има за цел овладяване на холдинга и енергетиката, а зад него се крият икономически и политически причини."

Това заяви днес пред бТВ вече бившият изпълнителен директор на БЕХ Валентин Николов в първия си публичен коментар за рокадата от преди няколко дни. 

Припомняме, че на извънредно заседание в понеделник новоназначените членове в борда на компанията взеха решение да отстранят Николов и шефското място да се поеме от Иван Андреев. Преди това в продължение на няколко седмици директорите бяха двама - и Николов, и Андреев. Целта на увеличаването на членовете на борда от 5 на 9 бе именно опитът на служебния кабинет да поеме управлението на компанията в свои ръце, заради невъзможността да сменят преди това хората на ГЕРБ в управлението. 

Според Николов обаче, именно "същите персони" опитват сега да "превземат" целия холдинг. 

"Няма мотиви за отстраняването ми. Намериха нов начин за овладяване, като горе-долу същите хора са сложени в управлението на борда на БЕХ. Опит за овладяване на енергетиката, това е факт", категоричен бе днес Николов. 

Кадърът на ГЕРБ, който бе и депутат от партията и председател на енергийната комисия в 44-то НС, твърди, че причина за уволнението му няма и че печалбата на БЕХ е скочила няколко пъти в последните месеци, откакто той е на власт в компанията. 

Всъщност критиките към Николов са, че не успя да накара ТЕЦ "Марица изток 2" да заработи бързо покрай началото на енергийната криза в сектора. Той и тогава, и сега твърди, че БЕХ е само холдинг и няма право на намеса в оперативната дейност на дружествата под своята шапка. Николов не извърши и нито една реформа през времето, в което бе начело. 

Припомняме, че БЕХ е дружеството-майка на всички държавни енергийни компании и се смята, че е нещо като министерство в министерството.