Единият от двамата досегашни изпълнителни директори на Българския енергиен холдинг - Валентин Николов, е освободен от поста си в дружеството и след официалното нанасяне на промените в Търговския регистър, компанията ще се ръководи от един шеф - новозначеният само преди седмица Иван Андреев. 

Промяната е извършена вчера на извънредно заседание от енергийния министър Андрей Живков, пише днес БНР. Новината е потвърдена пред националното радио и от Николов, и от Андреев. 

След като през лятото не успя да смени ръководството на БЕХ, преди около седмица министър Андрей Живков увеличи членовете на Борда от 5 на 9 души и промени устава на мегаструктурата.

Новият устав предвиждаше холдингът да се управлява от двама изпълнителни директори - тогавашния Валентин Николов и новоизбрания Иван Андреев.

След вчерашното решение на Борда дружеството отново ще се управлява от един изпълнителен директор.

Самият Николов е обяснил, че не е бил поканен да присъства на заседанието и все още не е решил дали ще обжалва решението. МЕ отказва коментар. 

Припомняме, че Валентин Николов бе депутат от ГЕРБ в 44-тото Народно събрание и бе председател на енергийната комисия. Малко преди края на тогавашния парламент той напусна мястото си на народен представител и обяви, че влиза в конкурса за шеф на БЕХ. Без изненади - малко по-късно той го спечели. 

БЕХ е най-големият енергиен холдинг в България и е фактически собственик на всички държавни дружества в сектора. Експертите твърдят, че шефът на БЕХ е на практика със статут, равен на този на министъра.