Дългове за 2,5 млрд. лв. са натрупали държавните дружества в енергетиката, обединени под шапката на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това се разбра от думите на служебния ресорен министър Андрей Живков, който днес оповести данни за състоянието на сектора и представи екипа си. 

"БЕХ има достъп до атрактивни финансирания, но вместо да инвестира в стратегически проекти и да стане регионален играч, ги използва за решаване на текущи проблеми. Казано по друг начин с дългосрочни задължения БЕХ решава краткосрочни проблеми. Това е път към дългова спирала", заяви министърът.

Така например БЕХ постоянно покрива задължения на дъщерните си ТЕЦ "Марица - Изток - 2", на мини "Марица - Изток" и "Топлофикация" - София. Тези задължения стрували 100 млн. лева годишно. Според министъра парите е можело да се използват за по-добри цели, но за съжаление "липсата на политика в министерството го е довела до това състояние". "Националната електрическа компания" на свой ред има задължения от 2 млрд. лв.

"Към момента задълженията на ТЕЦ-а са от порядъка на 580 млн. лв. към БЕХ. Разбира се, състоянието на ТЕЦ-а дава отражение върху състоянието на Мини "Марица – Изток". Там в резултат на това, че ТЕЦ-ът не плаща навреме въглищата, възникват ликвидни проблеми за мините. Тази верига БЕХ – ТЕЦ – мини се движи в непрекъсната задлъжнялост, без визия как могат да бъдат решени проблемите. Проведохме много срещи както с мениджърите на дружествата, така и със синдикатите. Проблемите наистина се сериозни, хората са разтревожени", подчерта служебният енергиен министър.

По думите му проблемите в сектора системно се прехвърлят от болната глава - дружествата - към здравата - БЕХ. Холдингът е прибегнал до изземване на извънредни дивиденти от печелившите дружества в системата. Печалбата на АЕЦ "Козлодуй" например се е увеличила заради цената на тока, поради тази причина БЕХ е теглила 2 пъти от атомната централа извънредни дивиденти - по над 200 млн. лв. Същото се е случило и с Електроенергийния системен оператор (ЕСО), стана ясно от изнесените данни - 2 пъти по 50 млн. лв.

"Ако тази практика продължава, може да бъде застрашена инвестиционната програма на дружеството, която е свързана с трансграничните връзки на електроенергийната система и безпроблемното обединение на пазарите, които предстоят да се извършат", заключи Живков по темата с ЕСО.

Как „Булгартрансгаз” задлъжнява рязко

Мащабният проект на стойност 2,6 млрд. лв. - разширение на газопреносната мрежа (всъщност т.нар. Балкански поток по ГЕРБ, а иначе де факто втората тръба на "Турски поток" през България - б.р.) води до това, че задълженията на "Булгартрансгаз" нарастват от 4 млн. лв. на 1,225 млрд. лв. 

"Принципно да се правят такива инвестиционни проекти не е зле, но когато идеята им е да има увеличение на паричните потоци. Имахме възможност да огледаме някои данни и имаме обосновани съмнения в това, че рентабилността на проекта е такава, каквато е представена на обществото", заяви министърът.

„Булгаргаз” е другото дружество, което е обществен доставчик на газ и страна по договорите за доставка. Това от своя страна трябва да ни гарантира диверсификацията. „Булгаргаз” също има ликвидни затруднения, които са породени от „Топлофикация – София”, откъдето редовно не изплащат задълженията си. В резултат „Булгаргаз” се превръща във финансово нестабилно дружество, това е недопустимо, появяват се затруднения за изплащането на доставките на "Газпром" на природен газ, стана  ясно от отчета на Живков. БЕХ на свой ред цедира тези задължения на столичното парно, като размерът им към момента е около 760 млн. лв. 

Крайният резултат от цялата ситуация в сектора е, че покриването на задълженията от БЕХ струват годишно 100 млн. евро, каза министърът.

Лошата политика на БЕХ е довела дори до това, че сега в подготовката за новата рефинансираща облигационна кампания от 550-600 млн. евро е липсвала инвеститор, който да гарантира имиджа на компанията. Въпреки това не се очакват проблеми по вече задействаната процедура, стана ясно от обясненията.

„Докато няма стратегически подход, този проблем ще продължи. Ще предприемем стъпки за оздравяване на системата“, каза от своя страна заяместник-министъра на енергетиката Александър Николов.

Целта на екипа в министерството ще е осъществяване на финансово стабилизиране на дружествата и изискване на програми за оптимизация. Министърът добави, че се работи по отпушване на някои застояли проекти, както и по включване на още проекти в Плана за възстановяване и устойчивост, тъй като присъстващите сега три такива са недостатъчни. В тази връзка той посочи трансграничните електропроводи, както и изграждането на междусистемния газопровод с Гърция (газопроводът IGB).

Конкретно за българо-гръцката връзка министър Живков обеща, че ще провери и строителните дейности и по-бързото изграждане, така че да бъде изпълнен ангажимента за завършване на газопровода до края на годината и стартиране през юли 2022 г.

Припомняме, че вчера бе окончателно потвърдено за ново отлагане на пускането на прословутия интерконектор с Гърция за лятото догодина.

Теменужка Петкова отвръща: Лъжи и небивалици

За да отговори на служебния енергиен министър от ГЕРБ свикаха пресконференция, на която обаче бившата министърка Теменужка Петкова нямаше намерение да отговаря на въпроси. Но обобщи, че изнесените от министъра данни са "лъжи и небивалици". И започна по списък.

Първо - БЕХ не бил оперативен холдинг, а финансов и неговата работа е да доставя финансиране на своите дъщерни дружества, заяви тя по темата защо енергийният мастодонт се занимава с плащания към дъщерните си дружества, взимане на дивиденти извънредно от малкото печеливши такива и ги разпределя след това.  

А пък за състоянието на БЕХ не трябвало да говорят служебни министри, защото това правели международните финансови агенции - като "Фич", която на 2 пъти повишила кредитният рейтинг на холдинга.

"Лъжа" бе наречено и твърдението, че служебната власт щяла да стабилизира сектора - защото той си бил стабилизиран и това се виждало от финансовото състояние и на БЕХ, и на НЕК през 2014 г., "когато ГЕРБ дойде на власт" (за втори път след само 1 година прекъсване - б.р.) и 2020 г. Внушения - тази дума употреби Петкова по повод това, че "едва ли не енергетиката е във финансов колапс". Изнесените от нея числа: през 2014 г. НЕК била на 586 млн. лв. загуба, а през 2020 г. - на 46 млн. лв. печалба. При БЕХ съответно 274 млн. лв. загуба към - 288 млн. лв. печалба (служебният министър говореше за дългове, а не за финансовите отчети на двете дружества - б.р.)

По отношение на ТЕЦ "Марица изток 2" и държавните мини Теменужка Петкова обясни как позицията на България е била винаги за запазване на въглищната енергетика.

А пък "Балкански поток" бил правен по всички европейски правила. Нормата на възвръщаемост от проекта е одобрена от КЕВР и в методиката било ясно какви трябва да са приходите и разходите за възвръщаемост на инвестицията. "Тази инфраструктура ще се ползва и след актуалните договори (за пренос на газ - б.р), а над 35 години", заключи тя.

По отношение на интерконектора с Гърция бе казано само, че "работата по слухове се превръща в запазена марка на служебното правителство".