Минималните тарифи на таксиметровите услуги в София ще се вдигнат с поне 30% от 1 януари 2022 г. Това е едно от двете предложения, обсъждани в транспортната комисия на Столичния общински съвет, което ще влезе в зала до края на месеца.

Според Закона за автомобилните превози СОС определя долна и горна граница на цените на таксиметровите услуги. В момента минималната дневна тарифа е 0,77 лв., а минималната нощна - 0,88 лв. на километър. Максималната дневна е 1,30 лв, а нощната - 1,60 лв, но почти никоя таксиметрова компания не вози на тези цени.

Основният довод за вдигането на тарифите е прогнозната инфлация - но и факта, че цените не са променяни от близо десетилетие.

Първият вариант пред общинските съветници предвижда минимална дневна такса от 1,03 лв./км, и нощна от 1,18 лв./км.  Второто предложение е 1,05 лв./км и 1,21 лв./км. Това са съответно около 30% и около 33% поскъпване.

Максималните цени в единият вариант са 1,75 лв./км дневна, 2,15 лв./км нощна, а във втория - с 3 и 4 ст. съответно повече.

Националният таксиметров синдикат иска много по-сериозно завишаване - минимална дневна тарифа от 1,46 лв./км. Според тях това е на базата на изчисление, според което на таксиметровия шофьор себестойността на километър пробег е 97 стотинки, и затова трябва още 49 ст./км, които да останат печалба за шофьора. От НТС подчертават, че в столицата има голяма конкуренция - налице са над 5500 разрешения за таксита, което принуждава всички да возят на минималните тарифи.

Браншовите сдружения наскоро поискаха и ежегодно актуализиране на цените по нова методология. Друго искане е да се въведе единна тарифа за целия град, която обаче ще премахне напълно ценовата конкуренция.