Над 2000 души се събраха днес на протеста на представителите на заведенията в София. Заедно с тях протестираха и десетки таксиджии, присъстваха футболни агитки, коли за доставка на популярна верига заведения и дори протестиращи срещу маските в училище.

Протестиращите искат премахване на ограниченията за заведенията, въведени с последната заповед на служебния министър Стойчо Кацаров миналата седмица. Според тях те не помагат за борбата срещу COVID-19 и убиват българския бизнес.

"Днес се обедини целият малък и среден бизнес на България срещу сатрапските мерки на този здравен министър", обяви един от говорителите на протеста. "Не сме против здравните мерки по принцип. Може би някога е имало нужда от тях, може би не сме знаели как да се справим с някои вируси. Сега вече знаем."

Протестът бе пред Народното събрание, което доведе до спиране на движението по бул. "Цар Освободител" от Софийския университет до Военния клуб в столицата. 

На място бяха и четири буса на жандармерията, както и стотици полицаи. Част от тях - екипирани за безредици, каквито не се случиха.

Според протестиращите министрите лъжат, че са налице компенсации за бизнеса. Други се възмущават на опцията заведения да работят със 100% капацитет, ако целият персонал и клиентите са напълно ваксинирани - "Ваксината е личен избор, не условие".

Много критика имаше и към ограничаването на работното време на всички заведения до 23 часа - според протестиращите няма как вирусът да е по-заразен късно вечер, отколкото през деня. 

Протестиращите искат оставката на Кацаров и изпращането му на прокурор - по какви обвинения не става ясно. И поставят условие - мерките да се отменят най-късно до 28 септември, когато ще е протестът на превозвачите. Иначе - обещават още протести.