Както обещаха - днес членове на Федерацията на таксиметровите водачи протестираха пред сградата на Столичната община в София. Автомобилите се събраха още около 11,30 ч. сутринта, но макар че събитието бе обявено за общонационално, имаше около 20-30 жълти автомобила. 

Причината за протеста - искане за вдигане на тарифата за превоз, което може да позволи единствено общината. В конкретика водачите на таксита искат началната такса в София да стане 2,10 лв., а дневната тарифа да скочи до 1,30/км вместо досегашните 0,79 лв. 

Заедно с това те настояват за адекватни условия на труд, премахване на патентния данък за настоящата година, да се приравни тази услуга към обществения градски транспорт, както и да се забранят приложенията за споделено пътуване, техническият преглед на автомобилите да важи за една година и колите да са оборудвани с паникбутон, пише БНР.

Исканията бяха внесени на 26 ноември в Министерския съвет, но няма отговор до момента, така че таксиметровите превозвачи смятат, че са неглижирани от властта.

"За условията, които бяхме поставили тогава на властимащите, към настоящия момент нямаме нито вест, нито кост. Таксиметровите услуги са в плачевно състояние. Загубата на оборот при нас е между 70 и 80% през деня и 90% почти през нощта. Ние сме изправени на ръба. Голяма част от нас може да загубят не само работата си, а да загубят и собствеността, която в 60% от случаите е собственост на лизинговите компании", обясни днес Георги Димитров от Федерацията на таксиметровите водачи и превозвачи. 

Важно е да се знае обаче, че големият "таксиметров синдикат" не подкрепя идеята за днешната демонстрация и подлага под съмнение неговата национална представителност, защото не всички превозвачи знаели за него. 

Според синдиката трябва да се изчака приемането на Наредба 34 за таксиметровия превоз, което се  очаква до края на годината. От синдиката подчертават, че са в постоянна връзка с държавните институции и за тях протестите ще бъдат крайна мярка.

Все пак протести се проведоха и в Плевен, Сливен, и в други по-големи градове в страната.