ЕС ще създаде своите планирани общи сили за бързо разполагане до 2025 г., предаде Ройтерс.

Планът е тези сили в състав до 5000 военнослужещи за бъдат използвани при кризи, да действат, без да разчитат на подкрепа от САЩ.

Това се съдържа в проектоплана на Стратегическия компас, който вчера бе огласен от върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. От Ройтерс са имали достъп до документа от 28 страници.

Предвижда се силите да имат сухопътни, морски и въздушни компоненти. Те ще могат да бъдат включвани или изваждани от състава на която и да било постоянна сила в зависимост от кризата.

Министрите на външните работи и на отбраната от страните членки започнаха вчера обсъждането на Стратегическия компас. Той трябва да бъде готов до март 2022 г.

Реакциите от правителствата са позитивни, но има традиционни различия между страните членки на ЕС, които са свързани с Русия и с безпокойството от терористични атаки и нестабилност по южния фланг на ЕС. Това изтъкна след Съвета „Вънщни работи (обрана)“ словенският министър на отбраната Матей Тонин. Неговата страна в момента председателства Съвета на ЕС.

„Първите впечатления са доста добри. Разбира се имаме нужда от малко фини настройки“, каза той.

Настоящият проект на Жозеп Борел е най-конкретният опит за създаване на самостоятелни европейски въоръжени сили, които да не разчитат на военна техника от САЩ, отбелязва Ройтерс.

„Трябва ни повече бързина, сила и гъвкавост, за да можем да се заемем с всички възможни военни задачи за управление на кризи“, пише в черновата на Стратегическия компас.

Не всички 27 държави членки на ЕС ще трябва да участват в тези сили, въпреки че всяко разполагане ще се одобрява с консенсус, става ясно още от документа.

Стратегическият компас е документ, който е най-близък до военна доктрина на ЕС. Той прилича на Стратегическата концепция на ръководената от САЩ НАТО, в която са описани целите на алианса.

Много важно е, че Борел иска страните членки на ЕС да се ангажират с осигуряване на свързани активи и необходимите стратегически средства, пише още Ройтерс. Това означава развиване на логистика, въздушен транспорт с голям обхват и способности за командване и контрол като тези на САЩ, на които европейските съюзници в НАТО разчитат.

В момента ЕС поддържа бойни групи, съставени от 1500 военнослужещи, от 2007 г. насам. Те обаче никога не са били използвани въпреки опити да бъдат разположени в Чад и Либия.

Разделянето на бойните групи на по-малки бойни единици би могло да ги направи по-гъвкави и по-лесни за разполагане.

„Използването на модули ще ни позволи по-голяма гъвкавост, за да приспособим силите си към естеството на кризата. Това е от ключово значение, ако искаме да се справим с препятствията, пред които сме се изправяли преди“, се казва в черновата на Стратегическия компас.

Какво, как, кога

Стратегическият компас има и разписание.

До 2025 г. ЕС трябва да създаде общи сили за бързо разполагане, съставени от сухопътни, морски и въздушни компоненти;

До 2022 г. ЕС иска да постигне споразумение за сценариите, при които такива сили могат да бъдат използвани. От 2023 г трябва да се провеждат редовни моенни учения, включително морски маневри;

• ЕС си поставя за цел да може да ръководи всички мисии за обучение, както и малки мисии и учения, от една централа до 2025 г. А до 2030 г. тази централа трябва да ръководи всички видове мисии;

• За предотвратяването на кибератаки ЕС смята да направи до 2022 г. изцяло оперативно своето киберподразделение. Ройтерс иззтъква, че не става ясно дали Брюксел ще има нападателен киберпотенциал, който да изважда от строя чуждите компютърни мрежи – техника, често смятана за по-безопасна от изпращането на военни сили;

• Блокът планира да разработи нови бойни танкове и бъдещи системи за въздушен бой до дата, която ще бъде определена в споразумение със страните членки;

• За намаляване на зависимостта от американските военни активи планът цели до 2025 г. съществено да бъдат запълнени важните дупки в потенциала. Военновъздушният транспорт на дълги разстояния, технологията за космически комуникации и разузнавателният потенциал, които са стратегическите активиращи елементи – всичко това липсва в ЕС;

• Като част от стратегията на Запада за противопоставяне на военното засилване на Китай ЕС планира по-голяма координация на европейското военноморско присъствие в Индийско-техоокеанския регион, както и морски учения и патрули от 2023 г.