ЕС тръгва по пътя на военната автономия.

Това стана ясно от изявлението на ръководителите на страните членки, огласено днес в края на видеоконференцията помежду им.

„Искаме да действаме по-стратегически, за да защитаваме нашите интереси и да насърчаваме нашите ценности. Трябва да увеличим способността ни да действаме самостоятелно и да засилим сътрудничеството с нашите партньори“, каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

ЕС е готов да сътрудничи тясно с НАТО, защото силна Европа прави силна НАТО, изтъкна Мишел.

Във видеоконференцията днес участва и генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Съюзът очаква сътрудничество с новата администрация на САЩ, включително да провежда диалог в областта на сътрудничеството и отбраната. А Европа е готова да свърши своята част от работата и да бъде да силен и надежден партньор – не само на САЩ, но и на всички свои партньори като ООН и регионалните такива.

„Искаме да задълбочим сътрудничеството в сигурността и отбраната между нашите страни членки. Искаме да увеличим инвестициите в отбраната. И искаме да подобрим цивилния и военния капацитети и оперативната готовност“, каза още Шарл Мишел.

И допълни, че с увеличаването на киберзаплахите е необходимо засилване на европейските киберустойчивост и киберсигурност.

Също така ще бъде засилено сътрудничеството в борбата с хибридните заплахи и дезинформацията. В този контекст европейските ръководители са получили от върховния представител за външната политика Жозеп Борел актуализирана информация за Стратегическия компас на ЕС. Целта на този компас е разработването на военна автономия на Съюза. Той ще направлява ЕС в неговите сигурност и отбрана, посочи Мишел.

„Надяваме се да одобрим Стратегическия компас до март 2022 г. Ще продължим да правим редовно преглед на сигурността и отбраната на равнище Европейски съвет“, обобщи той.

А председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен изказа следното мнение:

„Дълбоко съм убедена, че една от основните ни слабости е фрагментацията на различните военни системи. Те не са оперативно съвместими. А това е за сметка на висока цена и по-слаба ефективност. Ние работим в тази насока. Една от целите ни е чрез стратегическата автономия да постигнем общ подход  към военния капацитет, който споделяме в рамките на ЕС, за да ги развием заедно.“

По време на разговорите с Йенс Столтенберг са били посочени заплахите и предизвикателствата, пред които е изправен ЕС. Европа се справя с някои от тях в рамките на НАТО. Но има и сценарии, в които алиансът не е ангажиран, но където е призован ЕС. Като примери Фон дер Лайен посочи мисиите на ЕС или на ООН.

„ЕС трябва да бъде способен да върши тази работа. Затова Европа трябва да разработи свой собствен капацитет, който да спре фрагментацията, която в момента имаме, ако погледнем военния ни капацитет“, заяви тя.

По тази причина ЕС започна да изгражда Европейския съюз за отбрана. Един от стълбовете му е Постоянното структурирано сътрудничество (ПСС, или PESCO). То е подкрепено от новия Европейския фонд за отбрана за 8 милиарда евро.

„ПСС ще ни позволи да изградим военен капацитет заедно като европейци“, увери Фон дер Лайен.

Друг стълб е взаимодействието, план за действие който бе представен тази седмица от ЕК. Взаимодействието означава, че европейското финансиране на отбранителната и космическата индустрия може да има конкретни граждански приложения.

Урсула фон дер Лайен обеща, че ще бъдат идентифицирани ключовите технологии в отбранителната, космическата и гражданската индустрии. След това ще бъдат разработени пътни карти – от създаването до приложението, с използване на налични европейски фондове.

Накрая председателят на ЕК заяви, че тези технологии ще бъдат използвани в съвсем конкретни проекти. Фон дер Лайен припомни, че тази седмица е дадено началото на три водещи проекта с цел изпробване на този подход. Това са технологии за дронове, нова космическа система за комуникации и управление на космическия трафик.

„Накратко, крайъгълният камък е ПСС, задействано от Европейския фонд за отбрана“,  заключи Фон дер Лайен.

Колкото до необходимата координация в рамките на ЕС, тя се извършва чрез процеса за планиране на т.нар. координиран годишен преглед на отбраната (КГПО, или CARD). И той е напълно съвместим с процеса за планиране на НАТО.