Унгарските закони, криминализиращи оказването от неправителствени организации на помощ за бежанци, нарушават европейското право.

Това постанови днес Съдът на ЕС, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Така Европейската комисия отбелязва поредната си победа срещу Унгария в областта на миграцията, изтъква агенцията. Правителство на премиера националист Виктор Орбан отдавна е в конфликт с ЕС по въпроса.

Днес Съдът постанови, че т. нар. закони „Да спрем Сорос“ нарушават европейското право, като криминализират подпомагането на кандидати за убежище, които не отговарят на определени от самата Унгария условия. Според магистратите правилата на Будапеща за отхвърляне на молби за убежище не отговарят на правните критерии на ЕС.

„Да спрем Сорос“ е пакет от закони, насочени срещу Джордж Сорос – родения в Унгария милиардер филантроп. Той финансира правозащитни организации и просветни и културни инициативи по цял свят. Въпреки че е бивш негов стипендиант, Орбан и управляващата партия ФИДЕС го сочат за „архитект” на мащабен план за ислямизацията на Европа с помощта на мигрантите от мюсюлмански държави.