Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

След убедителната си победа на парламентарните избори, консервативната унгарска партия „Фидес” си постави нова цел – в най-кратки срокове да прокара законови промени, които сериозно да ограничат възможностите на гражданските организации в страната, съобщава „Ройтерс”.

„След сформирането на парламента в края на април, в началото на май можем да започнем по време на следващата парламентарна сесия работа в интерес на държавата за пакета от закони "Да спрем Сорос”, заяви говорител на партията пред държавното радио днес.

Милиардерът от унгарски произход Джордж Сорос, който финансира правозащитни организации и просветни и културни инициативи по цял свят, е сочен от премиера Виктор Орбан (самият той – бивш стипендиант на Сорос – б.р.) и съмишлениците му за „архитект” на мащабен план за ислямизацията на Европа с помощта на мигрантите от мюсюлмански държави. 

Редица законови промени, критикувани в страната и навън като стъпка към авторитаризъм, са обяснявани от „Фидес” именно със защитата на християнската култура на Унгария. Сорос и гражданските активисти, обвинявани във връзки с него, твърдят, че по техен адрес се говорят лъжи, докато се опитват да спасят държавата от поредно попадане в лапите на авторитаризма.
 
Предлаганите промени са част от плана на Орбан, насочен срещу финансиста и филантроп Сорос и неговата линия на налагане на либералните ценности на отвореното общество. Като част от тях миналата година управляващите направиха промени в законодателството, с които се целеше да се затрудни и прекрати дейността на финансирания от Сорос Централноевропейски университет. Милиардерът беше подложен е на сериозна кампания за очерняне.
 
Сега се очертава всякакви външни дарения за НПО сектора да бъдат облагани с 25-процентов данък и Министерството на вътрешните работи да получи правото да забранява подобни траншове с мотива за заплаха за националната сигурност.
 
Това сериозно ще затрудни работата на гражданските организации в условията на все по-голяма концентрация на медийна и фирмена собственост около управляващата партия. Именно заради все по-трудното изразяване на мнения, различни от това на Орбан, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа отбеляза, че унгарците са имали възможност да гласуват за много кандидати, но всъщност не са имали избор.

Десният националист Орбан се представя като спасител на християнската култура на Унгария и като бариера срещу мюсюлманската миграция в Европа, този образ очевидно се харесва на мнозинството унгарци - 2,5 млн. избиратели, голяма част в селските райони на страната.

Орбан затвърди влиянието си след като ръководената от него "Фидес" спечели две трети мнозинство на изборите в неделя. Това означава, че той отново ще има властта да променя конституционни закони - и потенциално да прокарва пътя на постепенно отдръпване на ЕС.

Победата очаквано беше горещо приветствана и в останалите страни от Централна Европа, най-вече Полша. Варшава, Будапеща и Виена формират блок, който се опълчва на миграционната политика на ЕС и с укрепването на тези позиции ще се задълбочи още повече разделението в съюза.

"От името на Европейския съвет искам да Ви поздравя за резултата от изборите вчера. В подновения Ви мандат разчитам да играете конструктивна роля в поддържането на единството на ЕС", написа същевременно Доналд Туск в поздравлението си до Орбан за изборната му победа.

Коментари

 's picture

Rhapsody of fire

Кой каквото сам си направи

Унгарците като зомбирани си избират "патриотична" клептокрация, успешно въвела крони-капитализъм и прославяща затворените общества. Кой каквото сам си направи, никой не може да му го направи.

Нещо не разбирам...

Какво общо имат парите на чужд милиардер, които финансират негови частни проекти, с "работата на гражданските организации"? "Гражданска организация" по дефиниция е организация, която е създадена и се финансира от граждани. Външните дарители с много пари, били те Сорос, който даваше стипендии на разни комундрели или братята Коч, които дават плащат на нашите доморасли "десни християни" да си гледат работата.

Шорош е пътник в цяла Източна

Шорош е пътник в цяла Източна Европа. И в България това го чака. Да, крясъците на "неправителствените" ще са силни. И без това те не са НПО, а ТОВ (тайни организации за влияние)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.