Един човек е загинал, а над сто души все още остават задържани в Куба след избухването на протестите в неделя. Мобилният интернет продължава да бъде прекъснат два дни след началото на антиправителствените демонстрации. Критикувани от САЩ, кубинските власти обаче отричат в страната да има "социална експлозия", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Трийсет и шест годишният мъж почина, докато участваше в понеделник в протест в Ла Гуинера - предградие на столицата Хавана. Там се стигна до сблъсъци между демонстранти и полицията. Вътрешното министерство изрази "съжаление за тази смърт". Има и ранени при размириците.

"На 11 юли в Куба нямаше социална експлозия, нямаше заради волята на нашия народ и подкрепата на нашия народ за Революцията и за неговото правителство", заяви на пресконференция външният министър Бруно Родригес.

Това бяха "безредици в твърде ограничен мащаб", отбеляза той и увери, че "страната е в абсолютно нормално състояние".

Също както и президентът Мигел Диас-Канел по-рано, Родригес обвини Вашингтон, че със санкционната си политика и чрез кампания в интернет е предизвикал безпрецедентните демонстрации в неделя в близо 40 градове и села, придружени с викове "Гладни сме", "Свобода" и "Долу диктатурата".

Според протестното движение "Сан Исидро" във вторник близо 130 души все още остават задържани или са обявени за изчезнали. Сред тях са и трима от най-видните дисиденти в Куба, съобщи мадридският в. А Бе Се.

Испанският външен министър Хосе Мануел Албарес призова вчера кубинските власти незабавно да освободят Камила Акоста - кубинска журналистка- Според "А Бе Се", тя е задържана в Хавана, докато отразявала гражданските протести. Премиерът на Испания Педро Санчес прикани кубинските власти да зачитат правото на жителите на страната "свободно да излизат на демонстрации".

Вчера в Хавана видимо цареше спокойствие, все още при засилено присъствие на полицаи, военни и цивилни агенти. Достъпът до интернет, който е важен фактор за протестите, обаче остава блокиран. Специализираният център за мониторинг "Нетблокс" съобщи за смущения в основните социални мрежи и платформи за комуникация като УотсАп и Фейсбук.

Вашингтон призова бързо да бъдат възстановени "всички средства за комуникация онлайн и офлайн", но предупреди, че няма да приеме кубинци, опитали се да избягат по море от своята страна.


Водещ евродепутат осъди призива на Диас-Канел

„Осъждам най-категорично репресиите срещу мирните протести в Куба и съм разтревожен от ситуацията с човешките права в страната.“

Това се казва в специално изявление на Дейвид Макалистър – председател на Комисията по външна политика в Европейския парламент.

Утре нейните членове извънредно ще обсъждат случващото се на острова с представители на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД).

„Кубинската диктатура е най-дълготрайната в Латинска Америка и на Карибите. От 1959 г. насам военният режим с еднопартийна система подтиска кубинския народ. Освен това липсата на свободи, постоянният отказ от политически плурализъм и систематичното нарушаване на човешките права са съчетани с икономически модел, който води до хронична липса на храни, лекарства и други основни услути. В този контекст лошото управление на кризата с COVID-19 е акцентът на политическия и социалния гняв на острова“, допълва Макалистър.

Германският депутат изтъква още, че мирните протести в селищата Сан Антонио де лос Баньос и Палма Сориано, разпространили се из цялата страна, показват желание за промяна в едно общество, в което хората вече не желаят да подкрепят статуквото. Протестите са неразделна част от човешкото право на събиране и сдружаване, което е крайгълен камък на демокрацията.

„Категорично осъждам призива на кубинския президент Мигел Диас-Канел към привържениците му да се „борят“ срещу протестиращите“, се казва още в изявлението.

Дейвид Макалистър изказва съболезнования на близките и приятелите на Диубис Лауренсио Техеда, загинал в едно от предградията на Хавана след сблъсъци с полицията на 12 юли.

Парламентарната комисия подкрепя мирен и демократичен преход, при което всички кубинци ще могат да решават политическото си бъдеще без външна намеса.