Русия и Беларус провеждат учение на десантни войски близо до полско-беларуската граница, заявиха министрите на отбраната на двете страни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Учението се провежда на фона на опитите на мигранти да проникнат в Европейския съюз през границите му. Руското министерство на отбраната заяви, че руските десантчици, които участват в учението, ще се върнат в базите си, когато то приключи, съобщи информационната агенция РИА Новости.

Беларус е готова да гарантира сигурността си и при необходимост да повика Русия на помощ, каза днес беларуският министър на отбраната Виктор Хренин, цитиран от ТАСС.

Руският президент Владимир Путин може да упражни влияние върху Беларус по отношение на начина, по който се отнася с мигрантите на границата си с Полша, и Германия очаква от него да го направи, заяви днес говорител на германското правителство.

Европейският съюз обвинява беларуския президент Александър Лукашенко, че насърчава незаконното преминаване на границата с Полша. Според ЕС става дума за хибридна атака, с която Лукашенко си отмъщава заради въведените от съюза санкции срещу страната му заради репресиите срещу беларуската опозиция след президентските избори в Беларус миналата година.

Северноатлантическият съвет на НАТО остро осъжда продължаващото използване на миграцията от Беларус като част от хибридни действия, насочени срещу Полша, Литва и Латвия за политически цели. Това се посочва в изявление на посланиците на страните от алианса.
Подобни груби действия застрашават човешки живот. Съюзниците са солидарни с Полша, Литва, Латвия и други засегнати страни от НАТО, се допълва в изявлението.

НАТО подкрепя мерките на основата на общите ценности и международното право, предприети в отговор на тези събития. Пактът изразява готовност да следи за задълбочаване на действията от страна на Беларус и за последиците за сигурността на НАТО. Съюзниците призовават Беларус да прекрати провокациите, да зачита правата на човека и основните свободи, и да спазва международното право.

Средно над 100 нелегални мигранти достигат до Германия, след като пътуват през Полша от Беларус, съобщи днес ДПА, позовавайки се на германската федерална полиция.

От началото на месеца са били регистрирани общо 1488 незаконни прониквания в Германия, свързани с Беларус, повечето от които са били през полско-германската граница. Броят им от началото на годината пък е 9329. От лятото насам има рязко повишение на случаите на незаконно пресичане на германската граница, като повечето мигранти идват от Ирак, но има и значителен брой от Сирия и Афганистан.

Към момента по външните граници на Европейския съюз с Беларус са се струпали хиляди мигранти, които остават блокирани, след като властите в Полша, Латвия и Литва засилиха охраната в граничните си райони, за да предотвратят влизането им.

Вчера германският външен министър Хайко Маас увери Полша в свое изказване пред германския парламент, че ЕС е солидарен с нея в кризата. Той обвини Лукашено, че играе безскрупулна игра с живота на хората.

"Проблемът е Лукашенко и Беларус, както и режимът, който съществува там", заяви Маас и добави, че Полша заслужава европейска солидарност.