Туристически агенции подмамват хора от Близкия изток да стигнат до ЕС през Беларус, заяви пред Европейския парламент в Брюксел върховният представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел.

Той говори на извънреден дебат, посветен на миграционната криза по границата на Беларус с ЕС.

Агенциите предлагат примамливи почивки в Беларус с обещанието да помогнат за прехвърляне оттам в ЕС. Това струва 6000-7000 долара, но хората искат да опитат шанса си.

Никой обаче не им казва коя е реалната дестинация, посочи Борел.

Според разузнавателни доклади, с които разполага дипломат номер 1 на Европа, ситуацията с подмамването става все по-зле и по-зле от края на октомври. Истанбул остава един от главните транзитни пунктове за мигрантите, идващи от Дубай, Ереван, Дамаск, а също така от Йордания и Ливан. На мястото на малките чартъри в началото дошли големи самолети с по 400 души на борда.

Всичко започнало през лятото от Ирак, каза Борел. Самолети масово транспортирали хора от Багдад до Минск. Оттам пътниците били откарвани на границата с Полша, Литва или Латвия. Отговорът на иракските власти бил много адекватен. Те спрели полетите до Минск и закрили две беларуски почетни консулства.

Ситуацията изглеждала под контрол, но проблемът отново се появил през октомври. От други страни в Близкия изток към Минск открили линии частни авиокомпании. Започнали да летят самолети и от летища, намиращи се близо до бежански лагери – предимно в Ливан и Йордания. Те били използвани като центрове, за да бъдат изпращани хора от Сирия, Ирак или Афганистан до Беларус, а оттам - в ЕС.

Делегациите на ЕС в страните на произход и транзит на мигрантите са натоварени със задачата да предупредят както местните власти, така и лековерните мигранти. Хората трябва да знаят, че обещанията за свободно влизане в Европа са фалшиви, че те са измамени, ограбени и са принудени да плащат за пътувания доникъде. Те не трябва да рискуват своя живот.

Много хора обаче са толкова отчаяни, че не им пука и са готови на всичко, констатира Жозеп Борел.

Всичко това е много добре организирано според първия европейски дипломат. Като пример той посочи неназована авиокомпания, тясно свързана със сирийския диктатор Башар Асад. Само миналата седмица нейни самолети са извършили 20 полета между Дамаск и Беларус. Разпродала всички билети до следващите полети.

Беларуските власти трябва да бъдат принудени да отворят хуманитарен коридор, по който мигрантите да могат да се върнат обратно. Те не могат да влязат в ЕС със сила, но не могат постоянно да се намират на границата, където температурите са ниски, без топла храна и вода.

Сред мерките на ЕС може да бъде забрана за кацане в ЕС на компании като Турските авиолинии. Това заяви Манфред Вебер – председателят на парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП), която е първата политическа сила в Парламента.

„Натискът, упражняван от режима на Лукашенко по границата, е бизнес модел. Олигархичната система в Беларус се стабилизира по този начин“, смята той.

Вебер настоя да бъдат затворени маршрутите, по които мигранти пътуват към Беларус. И изрази надежда, че разговорите с партньори като Ирак и Турция ще доведат до резултати.

„Трябва да припомним и отговорността на авиокомпаниите. Ако някои като Турските авиолинии или други искат да оперират на територията на ЕС, съжалявам – те трябва да разберат, че не могат да бъдат част от такъв трафикантски модел, както се случва днес. И вероятно би трябвало да им откажем правото на кацане на европейски летища, ако те вече не са готови да работят по ориентиран към партньорството начин“, каза германският християндемократ.

Същото според него се отнася и за платформите на социалните медии като „Фейсбук“. Трафикантите злоупотребяват с него в името на своя бизнес модел. Това трябва да бъде спряно.

Вебер попита също така защо Полша не допуска представители на „Фронтекс“ - агенцията за охрана вна външните граници на ЕС, на границата с  Беларус.

Любопитното е, че централата на „Фронтекс“ е не къде да е, а именно в Полша.

Подобен въпрос към правителството във Варшщава отправи и полската евродепутатка Ружа Тун, също от ЕНП.

„Моят въпрос към премиера на Полша г-н Матеуш Моравецки е: Защо, г-н министър-председател, отново заставате срещу полските граждани? Защо отказвате да извикате „Фронтекс“ на източната граница на Европа? Какъв е истинският ви мотив?"

Тун добави, че трябва да бъдат наложени още санкции на режима на Лукашенко, тъй като диктаторите разбират единствено езика на силата и на парите.