Държавите съседни на Беларус, изразиха днес загриженост, че кризата заради нарастващия брой мигранти, които се опитват да преминат границите й към Европейския съюз, може да ескалира във военен сблъсък, предаде Ройтерс.

Литва, Естония и Латвия осъдиха „умишлената ескалация на продължаващата хибридна атака от страна на беларуския режим, която представлява сериозна заплаха за европейската сигурност“, позовавайки се на обвиненията, че Беларус използва мигрантите като оръжие.

„Това увеличава възможността за провокации и сериозни инциденти, които могат да се прехвърлят и във военната сфера“, се казва в съвместно изявление на министрите на отбраната на Литва, Латвия и Естония.

Мигранти, блокирани в Беларус, хвърляха камъни и клони по полски граничари и използваха дънери тази нощ, за да съборят оградата от бодливата тел, в нови опити да проникнат на територията на Европейския съюз, съобщи още Ройтерс, позовавайки се на властите във Варшава.

ЕС вчера обвини Беларус в засилване на хибридните атаки срещу блока, насърчавайки хиляди мигранти да влязат в Полша и се готви да наложи нови санкции на Минск.

Нито един от близо 150-те мигранти, събрали се близо до градчето Бяловежа, не е успял да премине границата, каза говорителка на службата за гранична охрана Евелина Шчепанска за Ройтерс. Тя посочи, че вчера е имало 488 опита за незаконно преминаване на границата.

Съседна Литва, която като Полша е въвела извънредно положение по границата, също съобщи за опити за проникване.

В съвместно изявление днес министрите на отбраната на Литва, Латвия и Естония заявиха, че смятат кризата за "много тревожна и недвусмислено осъждат целенасочената ескалация на продължаващата хибридна атака от страна на беларуския режим, която представлява сериозна заплаха за европейската сигурност".

Европейският съюз може да наложи нови санкции на Беларус още в понеделник, предаде Ройтерс, като се позова на дипломат в Брюксел.

"Работата по петия пакет със санкции (срещу режима в Минск, този път заради мигрантската криза по границата с Полша) върви с пълна сила. Ако всичко премине добре, външните министри (на страните от ЕС) може да дадат зелена светлина (за налагането на наказателните мерки) още в понеделник", каза цитираният дипломат.

Той добави, че е възможно още беларуски физически и юридически лица да бъдат добавени в черния списък на съюза.

Посланиците на страните членки на ЕС са постигнали общо съгласие на заседание при закрити врата днес, че още щом бъде приет петият пакет със санкции срещу Беларус, трябва да започне работата по шести пакет наказателни мерки, заявиха други двама дипломати в Брюксел.

Друга тема на срещата е било евентуалното репатриране на мигрантите, струпали се на беларуско-полската граница, през летище Гродно в Беларус, като е възможно Европейският съюз да подпомогне финансово операцията. Освен това постоянните представители на страните членки са обсъдили налагането на санкции на летището на Минск, за да не може чуждестранни авиокомпании да докарват мигранти в беларуската столица, добавиха двамата дипломати.

Германският министър на външните работи Хайко Маас каза днес, че "Европейският съюз ще разшири и засили санкциите срещу режима на (беларуския президент Александър) Лукашенко", предаде Франс прес.

Маас, който говори пред Бундестага, подчерта ролята на транзитните страни, държавите на произход и на авиокомпании за трафика на мигранти.

"Крайно време е да има последици" заради мигрантската криза, подчерта той.

Украйна започва днес учения по границата с Беларус

Украинската гранична охрана, полицията и националната гвардия днес ще проведат учения на границата с Беларус, които имат за цел да предпазят страната от възможни опити на мигранти да нарушат границата, предаде Ройтерс, като се позова на украинското вътрешно министерство.

"За да се противопоставим на потенциалната мигрантска криза, ние ще включим всичките пет структури на Министерството на вътрешните работи, без изключение", заяви вътрешният министър Денис Монастирски.

Макар че не е член на Европейския съюз, Украйна внимава да не стане още една граница в мигрантската криза на беларуско-полската граница, отбелязва агенцията.

Украйна ще разположи допълнителни 8 500 военни и полицаи, както и 15 хеликоптера, за да охраняват границата с Беларус, съобщи още Монастирски.

Полша казва, че има данни "Аерофлот" да е допринесъл за мигрантската криза

Полските власти разполагат с информация, според която руската авиокомпания "Аерофлот" се е включила в мигрантската криза по границата между Беларус и Полша. Това заяви днес в ефира на радио "Ехото на Москва" говорителят на полската дипломация Лукаш Ясина, предаде ТАСС.

По думите му "Аерофлот" е подкрепил акция за превоз на хора от Близкия изток, в която според говорителя е замесен президентът на Беларус Александър Лукашенко.

Ясина потвърди разпространена вчера от Блумбърг информация, че ЕС обмисля дали да наложи в началото на декември санкции срещу "Аерофлот" заради ситуацията по беларуско-полската граница.

"Да, със сигурност, но това не означава, че ще има санкции", уточни той.

Зам.-външният министър на Русия Александър Грушко изрази съмнения, че Брюксел ще предприеме подобна стъпка, и му препоръча да обсъжда тревогите си директно с Минск.

Информацията, че "Аерофлот" участва или подпомага масовия превоз на мигранти в Беларус, не отговаря на истината, се казва в съобщение на руската компания, цитирано от ТАСС, предаде БТА.