"Цялото това говорене за допълнителни машини е по-скоро спекулация, чиято цел е в предизборна обстановка да демотивира гражданите да гласуват".

Така служебният премиер Стефан Янев коментира въс фейсбук формата "Властта говори" темата с откритите допълнителни 228 устройства за гласуване, за които от ГЕРБ твърдят, че ще бъдат използвани в изборния процес за манипулация в ущърб на бившата управляваща партия. 

"Истината е проста. Истината е, че българските граждани могат да бъдат спокойни, че служебният кабинет съвместно с Централната избирателна комисия (ЦИК) е предприел всички мерки така че да има честен и сигурен вот.

Това е вторият избор с масово гласуване на машини. Да видим опита си от 11 юли. Тогава нямаше някакви особени проблеми и съмнения в честността на вота.

Това говорене има за цел да се дискредитира самата система на избори и бих призовал, включително партиите, да бъдат по-обрани в този тип говорене – да внушават, че машинният вот е някакъв несъвършен инструмент. Напротив", посочи още Янев.

Той обяви, че Държавната агенция за електронно управление и ЦИК ще обявят на сайта на ЦИК серийните номера на машините, заедно с техните карти и флашки, така че всеки да провери сам в секцията, в която ще гласува, отговарят ли.

На въпрос за купения вот, полицейските акции срещу него и за това дали вътрешният министър Бойко Рашков не се намесва с говоренето си в предизборната кампания, служебният премиер заяви:

"Говоренето на Рашков за някои хора може да е прекалено остро, прекалено откровено, а за някои хора – като говорене с компромати. Дали това е така или не е така, нека да оценяват хората, но в крайна сметка органите на МВР вършат своята работа и целта е да се намали до минимум този купен вот".

По отношение на връщането на децата в училище след тестване, Янев даде заявка, че са осигурени тестове за всички области в страната и те ще бъдат разпределени до края на деня. Увери, че недостиг няма да има, поръчани са и още количества.

"До понеделник, най-късно вторник, ще имаме достатъчно тестове, които ще позволят да се направи план за връщането в училище и на децатаот 5-и до 8-ми клас", даде заявка Янев.

Автомагистрала "Хемус" е приоритет и строителството ще продължи. Но по прозрачен и законов начин - даде заявка още Янев по повод разкритията на регионалното министерство и на МВР за авансово раздавани на фирмите средства, необезпечени договори и дори изнасяне на парите в чували чрез кухи фирми. "Дали това е станало – разследването ще покаже", посочи премиерът.

"Корупцията е един от препъникамъните към икономическото развитие.

От почти всички министерства има подадени сигнали към прокуратурата за незаконосъобразни практики", обяви още Янев, без да дава подробности.

Той коментира и въвеждането на зеления сертификат, като подчерта, че от самото начало служебният кабинет не е искал да се налага "локдаун". 

"В световен мащаб "локдаунът" се използва като крайна мярка. Мисля, че към момента мерките дават резултат", смята Янев и отчете по-голям брой оздравели.