Допълнителните машини, доставени от Сиела Норма АД - по техни думи за друг техен клиент - трябва да бъдат поставени под охрана, докато приключат изборите. Това е с цел да няма притеснения сред гражданите, че те ще бъдат ползвани във вода тази неделя или евентуален балотаж другата седмица. Това заявиха говорителите на Централната избирателна комисия на брифинг днес.

Говорителката на ЦИК Росица Матева коментира информацията и за новите 199 доставени машини.

"Ако в част от тях се съдържат тези 150 машини, за които стана ясно, че са в склад на Летище София - за тях ЦИК разбра от преписка на СГП. Ние не знаем кога са внесени, от кого и за какво", подчерта тя.

Цветозар Томов подчерта, че няма практическа и техническа възможност машините за вота в неделя да бъдат заменени с някакви нерегистрирани устройства. За да се случи това, трябва да им се подмени софтуера и да бъдат инсталирани смарт карти, обясни Матева.

"12 837 са машините, собственост на ЦИК и на държавата. Има достатъчно устройства и в резерв при евентуален нов избор за президент и вицепрезидент, които ще бъдат изпратени в чужбина, тъй като няма технологично време старите да бъдат върнати", каза Томов.

Росица Матева разясни и казуса със сертификатите за ваксинирани за членовете на СИК - със здравният министър Стойчо Кацаров са проведени разговори по темата, и се е стигнало до съгласие, че няма как това да е задължително изискване.

"Мерки за справяне с пандемията са от компетентността на здравния министър и националния главен здравен инспектор. Но ЦИК изрази своето становище, че ако МЗ предвижда да се изискват резултати от тестове или сертификати, това трябва да бъде само доброволно, с оглед на времето, което остава до изборите", добави Матева.

Кацаров казал, че има готовност да се предоставят безплатни тестове. Въпреки това от ЦИК настояли това да не бъде задължително - макар че не е ясно как тестването ще забави изборния процес. Крайното решение ще е на националния главен здравен инспектор, подчерта Матева.

Томов подчерта, че за втори тур в чужбина не могат да се препрограмират машините - ще се доставят нови. И че има шанс да се наложи зад граница да се мине на хартиено гласуване, което ИК предвижда при невъзможност да се осъществи машинно.