„Партиите правят всичко възможно да спечелят повече гласове, като прокарват антиваксърски мнения. В тази ситуация е много трудно да се прилагат непопулярни мерки. Дори най-меките ограничения са причина за протест. Чакаме изборите в неделя, да се успокоят политическите страсти и битката за живот да вземе превес над битката за гласове на избирателите.“

Това заявява министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на среща с директора на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията д-р Андреа Аммон.

Д-р Кацаров и д-р Аммон обсъдиха епидемичната обстановка в страната, основните предизвикателства, пред които сме изправени в разгара на поредната вълна от COVID-19, ваксиналното покритие у нас, както и връщането на учениците в клас.

Според българския министър причините, поради които много малко хора се ваксинират у нас, са свързани с нашата история, религия, народопсихология.

„От друга страна популистките правителства, които управляват страната ни през последните години, ни превърнаха в модел на корумпирана държава. Това е благоприятна среда за развитие на теории, които не са базирани на науката“, посочи здравният министър. 

Не само България е с ниски нива на ваксинация, споделил д-р Аммон. Той посъветвал до хората да достигат послания от личности, на които те вярват.