Нови 199 машини за гласуване, които не са били поръчвани от държавата, се намират в България на склад и изненадаха за пореден път Централната избирателна комисия (ЦИК).

На 10 ноември ЦИК е получила писмо, в което от фирма „Сиела“ съобщават, че са оставили 199 устройства на съхранение на територията на Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков". Търговците твърдят, че тяхното предназначение е "да се осигури 36-месечна поддръжка по договор №1 от 6 февруари". Това е първият и най-голям договор за доставка на машини, който ЦИК сключи.

"Напълно изненадани сме", каза зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов.

ЦИК взе решение да бъде уведомен служебният вътрешен министър Бойко Рашков и да се поискат допълнителни обяснения от "Сиела". 

„Няма да допуснем използването на устройства, чиито фабрични номера не знаем, за каквото и да е - дори за ремонт", обеща Цветозар Томов. Той видя проблем в това, че вече се създава напрежение и недоверие в изборния процес.

"Откровено фалшива новина. Това са същите машини, за които се говори от 15-ина дена. Става въпрос за едни 150 машини, пристигнали на аерогарата, и едни 36 също пристигнали на аерогара София, само че преди да започне шумотевицата и едни останали 13 машини от пролетта. Общо 199", каза Веселин Тодоров, шефът на „Сиела“.