Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Проф. Надежда Драгова е един истински български будител; днес изразяваме нашата огромна благодарност и поклон пред делото и творчеството й", заяви служебният министър-председател Стефан Янев на церемония в Министерския съвет  за връчване на годишната държавна награда "Св. Паисий Хилендарски", съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Тя бе обявена за носител на наградата за 2021 г. заради приноса й в развитието на националната културна идентичност и духовни ценности.

От името на служебния кабинет, премиерът Янев връчи наградата, която по традиция се присъжда повече от 20 години. Министър-председателят изтъкна, че с отличието се отдава дължимото на наши съвременници, хора на духа, които работят за утвърждаването на българската идентичност и самоуважение, съобщи БТА.

"Наше задължение е не само да подпомагаме тези хора, да оказваме необходимата, напълно заслужена чест и благодарност за тяхното дело, но и чрез популяризирането му да утвърждаваме именно българското начало и българската идентичност, която по този начин ще пребъде и във времето напред", добави министър-председателят Стефан Янев.

Биляна Първанова, дъщеря на проф. Надежда Драгова, прие от нейно име наградата, е благодарила за високата оценка за дейността на проф. Драгова и заяви, че тя ще продължи да работи и твори.

Държавната награда "Св. Паисий Хилендарски" е учредена с Постановление на МС от 28 юли 2000 година.

Проф. Надежда Драгова е един от най-големите български учени хуманитаристи, оставили сериозна следа в историята на съвременната култура и наука на България. Името й отдавна се е утвърдило като символ на действения човек на словото. 

Сред класическите й произведения са статиите, студиите и монографиите за старобългарската и възрожденската литература и култура, за историческия път на балканските литератури и култури, за цивилизационното значение на делото на Кирил и Методий, за основополагащата роля на Климент Охридски, за Мавро Орбини, за фундаменталното значение на Паисий Хилендарски и "История славянобългарска" и за възловото място на Софроний Врачански в еволюцията на националното художествено съзнание. 

Проф. Надежда Драгова създава множество пиеси, с над 40 постановки в България и в чужбина. Част от пиесите й са преведени на немски, руски, румънски и са играни в чужбина.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.