Пет са положителните проби в първия ден на тестването в училищата, съобщи просветният министър акад. Николай Денков. То позволи да започне връщането в клас на най-малките ученици. От петте деца две са от София, по едно от Варна, Добрич и Пазарджик. Проверени бяха 37 832 ученици в 13-те области, в които бяха доставени тестове.

С бързи антигенни тестове в училищата бяха изследвани също 2717 учители и 1507 непедагогически специалисти без „зелен сертификат“. Шестима педагози се оказаха заразени – трима във Варна и по един в Габрово, Добрич и София. Общо три са положителните резултати при останалите служители – два във Варна и един в София.

3549 доброволци помогнаха учениците от I до IV клас да се върнат в клас днес, като се включиха в екипите, които тестваха децата за COVID-19. Всички те бяха със „зелен сертификат“, както изисква заповедта на министрите на здравеопазването и на образованието и науката от 8 ноември т. г.

Огромната част от доброволците бяха родители – 3271. Участваха също медицински сестри, медиатори, студенти по медицина.

Присъственото обучение беше възстановено за 2538 паралелки, 1471 от които са в София.

Министерството на обазованието и науката благодари сърдечно на всички, които направиха възможно десетки хиляди деца да се върнат в класните стаи днес. В следващите дни предстоят доставки на още тестове за образователната система и броят на учениците в училище ще се увеличава, обещават от МОН.