"Днес и следващите дни са изключително важни. Защото ако успеем заедно в тази акция – учители, родители, директори, това означава, че оттук нататък може би никога повече няма да се наложи да оставим децата на дистанционно обучение заради COVID-19. Затова призивът ми е към всички: дайте да се опитаме да го направим, вместо да се опитваме да не го направим".

Това коментира по БНТ служебният министър на образованието и науката Николай Денков в първия ден от тестването в училище на малките ученици.

"Да погледнем каква е съпротивата срещу тестването на учениците днес, когато сме на върха на вълната. Много е лесно да се критикува със задна дата. Направихме разговори около 15 септември, никой нямаше да ги приеме тогава. В момента вече имаме всички аргументи, които нямахме на 15 септември. "

Така той обясни защо чак сега се е стигнало до подобна мярка, а не в началото на учебната година при по-ниска заболеваемост, когато би могло да се избегне преминаването в дистанционно обучение.

Децата от 15-те области, които са на дистанционно обучение заради забавянето на доставката на тестове, ще влязат в клас веднага след като бъдат доставени количества от новите поръчки. Той увери, че в момента, в който тестовете постъпят в складовете, е създадена организация в рамките на един ден да бъдат разпределени из училищата в страната.

Денков благодари на доброволците и на всички, които днес помагат в масовото тестване. Освен от родители, предложения за доброволческа помощ на терен са дошли и от работещи в Националния център по заразни и паразитни болести, както и от студенти от Медицинския университет-София.

Министърът остава на позицията, че тестването на малките ученици не трябва да става вкъщи. Смята, че ако спазим процедурата, която сега е въведена, заболеваемостта няма да нарасне и децата ще ходят на училище. Денков обясни, че има опасения, че при тестване вкъщи заболеваемостта ще се увеличи заради множеството хора, които по принцип не желаят да изпълняват мерките.

При възникване на положителен случай при масовото тестване, детето ще се изолира от класа и родителите му ще разполагат с 24 часа да му направят PCR или антигенен тест в лаборатория. Паралелката ще се карантинира само, ако лабораторният тест е положителен, добави той.

Ако родител е против масовото тестване и същевременно откаже дистанционно обучение, той на практика спира детето си от образователния процес и трябва да поеме отговорност за това, коментира Денков.

В детските градини и яслите масово тестване към момента не се налага. Данните показват, че там разпространението на вируса е в пъти по-слабо, отколкото в училище.