Американският техногигант Microsoft обяви нов лаптоп от иначе премиум линията си Surface - Laptop SE, чиято цена започва от 249 долара.

Бюджетното устройство е под управлението на Windows 11 SE, или student edition - лека версия на емблематичната операционна система за по-слаби устройства.

Устройството е с нисковолтовия процесор Intel Celeron N4020, идва в 4GB оперативна памет в базовата си версия и 64GB еMMC памет. Налице са базови USB портове - тип C и A, и 11,6-инчов дисплей с резолюция 1366х768 пиксела. По-скъпата версия - за 329 долара - е с 8GB RAM и 128GB вътрешна памет. Налице е и 720p уебкамера.

С това компанията за пръв път има шанс да се изправи срещу Chromebook-овете, които ползват известният браузър като операционна система и са също известни с бюджетните си решения и популярността си като училищни компютри.

Засега устройството ще бъде достъпно в САЩ, Великобритания, Канада и Япония. Производителите са се постарали да го направят и лесен за поправка, амбиция, която смята да пренесе и върху другите си нови устройства през 2022 г. Планът включва и улеснен достъп до резервни части за училищата. Не е ясно обаче кога лаптопът ще бъде достъпен в ЕС и на каква цена. Очакват се и други устройства с Windows SE.