Един президент, който влезе в болница в неподходящ момент. Един премиер, който въпреки изборната си загуба не иска да се оттегли от властта. Сюжетът, който се разигра в Чехия след произведените на 8 и 9 октомври парламентарни избори, е достоен за политически сериал. За чехите обаче това е действителност, предава БТА.

Какво е най-важното, което се случи на тези избори?

Отговорът на този въпрос е относително лесен. Може би най-важното, което се случи на тези избори, е фактическата изборна загуба на партията на премиера Андрей Бабиш "Действие на недоволните граждани" (АНО). Макар АНО в качеството си на отделно взета партия да спечели най-много гласове, тя получи по-слаб резултат от опозиционните сили, взети заедно.

Коалицията "Заедно" (в която влизат Гражданската демократическа партия, Християндемократичният съюз и "Традиция, Отговорност, Просперитет - 09") и съюзът на Партията на пиратите и на партията "Кметове и независими" спечелиха общо 108 от 200-те места в долната камара на чешкия парламент, осигурявайки си комфортно мнозинство.

Въпреки че АНО спечели най-много гласове като отделно взета партия, тя изпадна в изолация. Опозиционните сили ясно заявиха, че ще работят за отстраняването на Бабиш от властта още по време на предизборната кампания, а в понеделник пет опозиционни партии (умерено евроскептичната Гражданска демократическа партия, лявоцентристката и либерална Партия на пиратите, Християндемократичният съюз, партията "Традиция, Отговорност, Просперитет - 09" и центристкото движение "Кметове и независими") подписаха споразумение за сформирането на ново правителство.

Така се очерта краят на дългото управление на премиера Бабиш, чието име бе замесено в много скандали, най-сериозният от които е конфликтът на интереси във връзка с контрола върху неговия холдинг "Агроферт". Чешкият лидер не прие поражението си лесно. Веднага след обявяването на изборните резултати, той заяви, че е готов да участва в сформирането на ново правителство.

Макар Бабиш да се опита да представи това си желание като проява на държавническо мислене и амбиция за решаването на кризите, с които се сблъсква Чехия (основно борбата с коронавируса и някои икономически проблеми), изглежда, че никой от политическите му опоненти не възприе предложението на сериозно.

Няма и как да се очаква някоя от опозиционните сили да откликне на Бабиш, тъй като основна точка от предизборните им обещания е именно отстраняването от власт на премиера.

Приемането в болница на Земан и драмата, която произтече от това

Изборите минаха. Мина и вечерта непосредствено след изборите, която бе белязана от радостта и задоволството на опозицията от резултатите, а също така и от първоначалната невъзможност на Бабиш да възприеме факта, че най-вероятно е дошъл краят на управлението му. Никой обаче не знаеше, че най-интересната и заплетена част от историята тепърва предстои.

Преди изборите в Чехия беше вълнуващо. По време на изборите беше вълнуващо. Беше вълнуващо и при обявяването на резултатите, от които стана ясно, че господството на Бабиш в чешкия политически живот наближава своя край. Истински вълнуващо обаче стана след изборите, когато в следизборната неделя, на 10 октомври, непосредствено след разговор с Бабиш, президентът Милош Земан бе приет по спешност в болница.

С хоспитализирането му Чехия изпадна в уникално състояние на политическа неяснота, тъй като процедурата по сформиране на ново правителство, която по закон се задейства от президента, бе възпрепятствана. Бабиш побърза да заяви, че Земан му е обещал да му връчи мандат за сформирането на ново правителство.

Седмиците започнаха да минават, като от канцеларията на Земан не даваха особено подробни и конкретни отговори на тревожните въпроси за здравословното състояние на президента. Напрежението започна да расте. В чешкия Сенат дори бе задвижена процедура за обявяването на президента за негоден да изпълнява задълженията си.

По този начин една и без това напрегната политическа ситуация, която е предвестник на смяната на властта в Чехия, бе допълнително усложнена от здравословните проблеми на президента. В крайна сметка Земан, макар и все още в болница, се включи отново в политически живот и Чехия върви стремително към ново правителство.

Сключването в понеделник на коалиционно споразумение между петте опозиционни партии е ясна индикация, че опозиционните сили са твърдо решени да направят промяната факт. Те обещаха да се борят с икономическите проблеми на Чехия, с кризата в здравеопазването, причинена от коронавируса, и с кризата на ценностите, каквато според тях има в Чехия.

Близо ли е развръзката?

След вчерашния ден изглежда, че развръзката на политическата драма в Чехия е близо. Президентът Земан възложи на опозиционния лидер Петър Фиала, лидер на Гражданската демократическа партия и на опозиционното обединение "Заедно" да започне преговори за съставяне на ново правителство на страната.

Предстои да видим дали наистина ще се стигне до ново правителство и кога точно ще стане това, а също така и колко успешно ще бъде новото правителство в решаването на проблемите, с които се сблъсква Чехия.