Президентът на Чехия Милош Земан възложи днес на опозиционния лидер Петър Фиала да започне преговори за съставяне на ново правителство на страната. Това съобщи пресслужбата на президенството в Прага, предаде Ройтерс.

Фиала оглавява коалиция от пет партии, които след изборите на 8 и 9 октомври се сдобиха с мнозинство в долната парламентарна Камара на депутатите. Седемдесет и седем годишният Земан, който е в болница от 10 октомври, е направил досега едно-единствено изявление относно изборите в радиоинтервю в края на миналата седмица.

Въпреки че президентът е възложил на Фиала да води коалиционни преговори, може да минат седмици, преди да го номинира за премиер. Докато президентът боледува, депутати обсъждат евентуалното задействане на чл. 66 от чешката конституция, според който държавният глава се лишава от правомощия, ако не е в състояние да ги изпълнява. Но членовете на горната камара - Сената - блокираха плановете за активиране на този член, след като Земан даде признаци, че е годен за президент.

В петък лекарският екип на Земан обяви, че състоянието на пациента се подобрява, но той все още не е изцяло работоспособен и ще трябва да остане в болница, вероятно за още няколко седмици.

БТА