Здравословните проблеми на чешкия президент Милош Земан му пречат да изпълнява служебните си задължения и е необходимо парламентът да започне да обсъжда кога и как да задейства конституционни механизми за изземане на правомощията му, заяви вчера председателят на Сената (горната камара на парламента) Милош Вистърчил, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Вистърчил съобщи, че в получено от него писмо от Централната военна болница в Прага, където Земан е настанен за лечение, се казва, че президентът не е в състояние да работи и дългосрочната прогноза е "много несигурна". Според писмото е малко вероятно президентът да може да се върне на работа в идните седмици, когато служебните му задължения ще включват назначаване на ново правителство.

Земан влезе по спешност в Централната военна болница на 10 октомври, ден след изборите за долната камара на парламента.

По-рано от болницата казаха, че Земан е в интензивно отделение и е в стабилно състояние, но не дадоха допълнителна информация.

Министър-председателят Андрей Бабиш, който е съюзник на Земан, загуби изборите на 8-9 октомври от група опозиционни партии, която спечели мнозинство в долната камара на парламента и си е поставила за цел да състави ново правителство.

Нито Вистърчил, нито болницата коментираха точната диагноза на Земан.

Конституцията позволява двете камари на парламента да се споразумеят и евентуално временно да освободят президента от задълженията му, когато той не е в състояние да изпълнява своята длъжност, и да ги разпределят главно между премиера и председателя на долната камара.

Мандатът на сегашния състав на долната камара изтича в четвъртък и евентуално гласуване по въпроса вероятно би се провело след събирането на новия състав на камарата, чието първо заседание е на 8 ноември.

Задачата за назначаване на нов министър-председател би се паднала на председателя на новата, контролирана от опозицията долна камара.

Вистърчил каза, че лидерите на Сената ще се срещнат утре с представителите на избраните в новата камара партии, за да обсъдят следващите стъпки.

Изземането на президентските правомощия на Земан може да улесни съставянето на правителство от опозицията, тъй като по-рано той заяви, че възнамерява да назначи Бабиш за премиер, дори без мнозинство.

Земан също така би могъл да проточи процеса на назначаване на опозиционния кандидат Петър Фиала за министър-председател или да назначи някой друг.

Миналата седмица Бабиш каза, че няма да се опитва да се задържи на власт и възнамерява да отиде в опозиция, дори да му бъде предложено ново премиерско назначение от Земан.

Бабиш определи болничния доклад като "изненадващ".

"Под въпрос е дали това е трайно състояние или има някакъв шанс за подобрение; аз не мога да преценя това", каза той.

Фиала заяви, че докладът е "много сериозен". "Необходимо е да се намери споразумение за пътя напред от целия политически спектър", каза той.