Тайсън Фюри е излязъл с две операции на лакътните си стави и нарушена подготовка в мача с Дионте Уайлдър в тежката категория на професионалния бокс миналия месец.

Британецът спечели с нокаут в 11-ия рунд, а двубоят предложи четири нокдауна преди това - по два за опонентите. Фюри защити световната титла на WBC.

"Тайсън беше зле контузен, когато излезе на ринга в този бой, разказа неговият баща Джон Фюри пред ВТ Sport. - Така от самото начало той бе поставен в неравностойна ситуация. Това не беше точно боксов мач, нали така? Моят син е номер 1. Легенда, за която ще се говори още стотици години. Той просто е дяволски добър и носи в себе си тази страст да остане непобеден.

Трябваше да му бият обезболяващи инжекции и в двата лакътя. Така се наложи да му се направи операция, която продължи шест часа, а той прекара цял ден в болница. Работата е там, че имаше шипове, които трябваше да бъдат премахнати. Каза ми след мача, че не е можел да се боксира, да удря както трябва. И че дори при един пропуск, е рискувал Уайлдър да го контраатакува. Че е изпитвал болки при всеки опит, така е трябвало да води две битки - с болката и със съперника. И да превърне мача във война. Той е бил амбициран да спечели дори още повече."

Тайсън Фюри има 32 мача, в които е записал 31 победи и едно равенство (в първия двубой срещу Дионте Уайлдър). През следващата година очаква мач, обединяващ всички световни титли в тежката категория. Но това може и да не стане, ако Антъни Джошуа се реваншира срещу Олександър Усик. Така и там може да се наложи трилогия, а междувременно Фюри ще трябва да прави защита в WBC.

"Казах му, че трябва да се откаже, изненадващо разкри бащата на Циганския крал. - Той спечели всичко, няма какво да се доказва повече, има милиони в банката, уреден живот... Казах му, че има много друго за какво да живее, вместо да го удрят в главата. Но той е възрастен човек, ще направи каквото намери за добре. Да, аз го посъветвах да спре с бокса. Той три пъти би най-добрия в тази ера, какво повече има да прави!? Сега Тайсън ще си почине за около два месеца. Ще се бие докато навърши 40. Няма как - той е човек с характера на питбул."

Нататък Джон Фюри анализира бъдещите съперници на неговия син - Усик, Ей Джей... Двамата с Джошуа трябваше да имат мегасблъсък в Саудитска Арабия през лятото, но Уайлдър спечели арбитраж и принуди Циганския крал да го срещне за трети път.

Сега украинецът Усик държи другите четири пояса в дивизията. Междувременно се говори, че в изчакване на противника за битката, която ще коронова абсолютния световен шампион, Фюри може са удари ръкавици със своя сънародник Дилиън Уайт.

"Винаги ще има някой като Усик, а след него и други. Но Усик не можа да направи нищо срещу Тайсън. Джошуа е бита карта. Уайт може да се бие, но той не е от класата на моя син. Никой не е. Тайсън е много над всички останали, дори когато не е напълно здрав. Той мина през COVID, през два негодни лакътя, не можеше да удря, не можеше въобще да боксира както трябва и пак остана непобеден, дори на 50 процента готов. Представете си на какво е способен с пълните си възможности. С подходящата подготовка може да бие Уайт и Усик в една вечер", убеден е Фюри-старши.

В последните седмици самият Тайсън Фюри и хората от щаба му предложиха на Джошуа да го подготвят за втория мач с Усик, вече планиран за пролетта на 2022 г.

Джон Фюри потвърди, че тази оферта не е била нашега.

"Тайсън може да направи Джошуа различен боксьор, продължи все така бащата на шампиона. - Той може да удря, има добра физика и въобще всичко, за да бъде велик. Липсва единствено умението да използва силните си оръжия и как да влиза в битка. На милион процента съм сигурен, че всичко опира до ментален проблем. Ако нещата се влошат, няма оправяне. С правилните хора около себе си Ей Джей може да вземе реванш от Усик. Защото е мощен и с добър набор от умения. Всичко, от което се нуждае, е хъс и да знае как да се бие."