Тайсън Фюри запази световната титла на WBC в тежка категория - той нокаутира в 11-ия рунд Дионте Уайлдър в Лас Вегас. Преди това двамата размениха по два нокдауна, но особено от шестия рунд двубоят вървеше за англичанина.

Получи се зрелище и един от най-великите боеве в тежка категория поне в новата история на бокса. Така приключи трилогията между двамата - първият мач завърши наравно, вторият бе спечелен от Циганския крал с технически нокаут. Той остава непобеден (31 победи, 22 с нокаут, едно равенство).

Началото бе равностойно и предпазливо. Съперниците размениха само по 2-3 удара. Около 40 секунди преди края на третия рунд Фюри прати съперника си на пода със серия, в която натежаха ляво кроше и ъперкът. Гонгът спаси Уайлдър.

Британецът започна уверено и в четвъртия, имаше превес, но по същото време като в предходния рунд бе контриран успешно и също се озова долу, благодарение на дясно кроше на Уайлдър. И още веднъж! Този път гонгът избави него.

Всичко се обърна. Петият рунд започна добре за Уайлдър, но Фюри се стабилизира и отвърна. Може да се каже, че рундът бе равностоен.

Нататък Циганския крал установи преимущество. Беше по-свеж, по-добре се движеше, пласираще по-чисти удари, най-вече прави. Това пролича в шестия рунд, а в седмия претендентът едва се държеше на краката си. Той си служеше по-често с мръсни номера.

Беше повикан лекар, за да види състоянието на Бронзовия бомбардировач. Получи разрешение да продължи.

В осмия и деветия Фюри имаше леко превъзходство, но понесе и леки щети. 

В средата на десетия Тайсън изравни нокдауните с дясно кроше - 2:2. В следващите секунди клинчове от страна на Уайлдър го задържаха в двубоя. Но в края му Фюри изглежда подцени ситуацията и бе наранен с прави удари.

И настъпи 11-ият, в който Тайсън Фюри бе решен да сложи край и го направи. След серия край въжетата той довърши съперника си с десен прав. Съдията на ринга не брои, а направо прекрати мача, след като американецът се просна по очи.

По лицето на Уайлдър имаше доста кръв и рани, докато на това на англичанина личеше само една подутина на лявата вежда.

Какво предстои?

Тайсън Фюри вече мисли за абсолютната световна титла в категорията, което може да стане при спечелване на останалите четири шампионски пояса. Сега те са притежание на Олександър Усик, който изненадващо срази Антъни Джошуа наскоро.

Втори мач между двамата се планира за идната пролет. Който и да спечели, ще трябва да се изправи срещу Циганския крал. Той вече имаше договорен бой със своя сънародник, но отсъждането на арбитраж в полза на Уайлдър пренареди всичко в дивизията.

Ако всичко върви по план, напълно възможно е през лятото или есента на 2022 г. най-сетне да имаме дългоочаквания мач, обединяващ всички световни титли. Абсолютен световен първенец не е имало от 90-те години - тогава това бе Ленъкс Луис.

Междувременно Фюри също може да получи двубой в очакване на големия си съперник. В последните дни се заговори, че това ще е Дилиън Уайт - друг британец.

"Той е неудачник и идиот"

Дионте Уайлдър понесе тежко загубата и отказа да поздрави шампиона - нещо, което не си позволи да направи при предишните им два мача. Той бе и в много тежко състояние.

"Казах му: "Добре се справи, приятелю". А той ми отвърна: "Не искам да показвам никакво спортсменство или уважение". Няма проблем. Бях много изненадан. Неудачник и идиот, коментира Тайсън Фюри след триумфа. - Аз съм спортсмен. Отидох при него да му покажа някаква обич и респект, но той не отвърна със същото. Моля се за него."

"Стана велик мач, продължи Циганския крал. - Няма да правя никакви извинения. Уайлдър е топ боец, той ме затрудни страшно много. Винаги съм казвал, че аз съм най-добрият в света, а той е номер 2. Никога не ме подценявайте. В решителните моменти винаги постигам своето."

Британецът традиционно попя на микрофона на ринга. Този път той изпълни песента Walking in Memphis на Марк Кон.