Още 150 машини за гласуване, които не са предназначени за използване на предстоящите избори, се появиха в България, на софийското летище.  ЦИК научи за тях на следобедното си заседание вчера от писмо от Софийска градска прокуратура.

Оказва се, че "Сиела Норма" внесла машините за резервни части. На тях нямало качен софтуер и не могат да се ползват за гласуване.

Фирмата уведомила прокуратурата, тя дала разрешение машините да се складират, и уведомила ЦИК. 

Броят на допълнителните машини, извън устройствата, с които ще гласуваме на 14 ноември, е около 400, каза по БНТ тази сутрин Веселин Тодоров, изпълнителен директор на "Сиела Норма“. 

“Нормалното е не когато дойдат избори да разберем, че има счупени машини, а преди това да ги оправим, за да бъде за следващите избори всичко перфектно”, допълва Тодоров. Той даде и пример с изборите от 11-ти юли, когато около 100 машини са били повредени, а бройката на счупените устройства през април е била и по-голяма.

Ако непосредствено преди 14 ноември се установи, че някоя от машините е повредена, тогава устройството ще бъде заменено с една от резервните машини, но това ще стане с изричното нареждане на ЦИК, поясни Тодоров.