Сагата с 228-те машини, тръгнала от публично изразените съмнения от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че с тях ще се манипулира вота в ущърб на партията му, продължава и днес.

Както стана ясно, въпросните устройства са били транспортирани у нас заедно с допълнително поръчаните за вота на 14 ноември 1600 такива. За наличието им е била уведомена Централната избирателна комисия (ЦИК) - в началото на месеца. Така се стига до разпореждане на ЦИК машините да бъдат задържани до изясняване на обстоятелствата около тях, дори ДАНС влезе в склада за проверка. Срещу което пък доставчикът "Сиела Норма" се ожали - и пред съда, и пред прокуратурата.  Днес изпълнителният директор на компанията дава своята гледна точка за така създалата се ситуация тип "каша". Накратко: устройствата са собственост на компанията, нямат общо с българските избори, предназначени са за други държави - Грузия и Армения, охраняват се отделно и не са били смесвани допълнителните 1600 машини за нашия вот.

По думите на Веселин Тодоров пред Нова тв ЦИК е превишила правомощията си. Оттам, твърди той, е дошло разпореждане камионът да бъде върнат и разтоварен в склада, а от компанията не са изпълнили това разпореждане. Машините в момента са отвън и се охраняват отделно. Тодоров заявява, че са постъпили "много разумно" като не ги разтоварили вътре, защото това щяло да породи "притеснение, съмнение дали няма да се ползват с някаква друга цел". Че устройствата са складирани отделно заяви вчера и главният секретар на МВР Петър Тодоров.

От "Сиела" обаче обжалвали разпореждането в административния съд и лично Тодоров сигнализирал прокуратурата - "Не че имаме за цел някой да бъде осъден или нещо такова, но както през пролетта прокуратурата разпореди да ни върнат едни неправилно задържани машини, така се надяваме и сега да действат така експедитивно".

"Машините са наша частна собственост и не подлежат на никакъв контрол и разпореждане с тях от страна на ЦИК.

Предназначени са за наши собствени нужди и ние не дължим обяснение, както не дължим обяснение и за останалите десетки хиляди машини, които имаме ние заедно със "Смартматик" (производителят, б.р.) на територията на ЕС. 

Ако в изборния закон се запише, че не може да има такива машини в радиус от 500, 5000 километра или на планетата Земя, разбира се, ние ще се съобразим с този закон, но в момента законът не регулира разпространението на компютърна техника на територията на България", посочи още той.

И допълни:

"Ако някой иска да злоупотребява на изборите, по-лесно ще го направи с един лаптоп, отколкото с 228 машини".

И с ирония обясни:

"Софтуерът може да бъде пипан само от този, който разполага с ключа, с кода. Този ключ, доколкото знам от медиите, е заключен в касата на председателя на ЦИК. 

Ако разполагате с този ключ, вероятно можете да обиколите 12 000 машини, да ги преинсталирате - говоря някъде за събота през нощта срещу неделя, вероятно да наемете десетина хиляди души, които да го направят това нещо, след това да подкупите членовете на СИК да не обърнат внимание на това нещо - около 80 000 човека и така с инвестиция от няколко милиарда лева и с ангажирането на няколко стотин хиляди човека да го постигнете."

Пред Клуб Z Тодоров коментира, че доставката на двата вида машини е била извършена заедно, за да може от "Сиела" да предложат и по-ниска цена на ЦИК в търга за избор на доставчик на допълнителните 1600 устройства.

Иначе, ЦИК реши днес, че ще изпрати отговор на прокуратурата след жалбата на "Сиела". На снощното заседание на комисията председателят Камелия Нейкова обясни как се е развил спорът с фирмата доставчик.

"Ние изпратихме уточняващо писмо да конкретизират за какви дейности, както твърдят, че ще се използват в България, несвързани с изборите са те, в отговор, на което получихме препис от жалба до Административния съд в София град", заявява Нейкова, цитирана от БНР.

Иначе и днес от ГЕРБ продължиха да се придържат към тезата си, че са хванали "по долни гащи" политическите си опоненти.